Isplata sredstava APPRRR-a Podravki d.d. po projektu „Modernizacija tvornice za preradu povrća“

Podravki d.d., Tvornici Kalnik Varaždin, za projekt „Modernizacija tvornice za preradu povrća“ isplaćen je 28. srpnja sufinancirani  iznos od 6,189.313.38 kuna iz Programa ruralnog razvoja RH temeljem potpuno završene investicije.

Projekt je prijavljen na I.Natječaj PRR-a  2015. godine, Mjera 4.2.1., a isplaćena sredstva predstavljaju  50% vrijednosti investicije.

Nakon provedene administrativne kontrole sve dokumentacije kao i kontrole instalirane opreme u Tvornici Kalnik, dvije agencije zadužene za provedbu kontrole prijavljenog ulaganja (APPRRR i ARPA), ustanovile su da  je projekt provođen u skladu s hodogramom prijave i odobrile isplatu sredstava.

Tvornica Kalnik  nabavom nove opreme modernizirala je svoje poslovanje sa 7 novih investicija: oprema za čišćenje i sortiranje, punjenje, vaganje, zatvaranje i kontrolu prisutnosti stranih tijela u proizvodima, kao i povećanje kapaciteta  sterilizacije. Nove su i punilice ajvara, kalibrator za krastavce i separator za ciklu.

Rezultat ovog ulaganja je znatno unaprjeđenje  procesa proizvodnje steriliziranog povrća uz značajne uštede potrošnje vode i energije.

Preradom sirovina na novoj opremi povećana je brzina pripreme i prerade sirovina u gotove proizvode, što u konačnici rezultira smanjenjem  troškova proizvodnje, povećanjem kapaciteta prerade, smanjenjem rastepa sirovina kao i mogućnošću  preraspodjele  radne snage. Nova oprema također osigurava kontinuitet poslovanja, kao i povećanje bruto marže za postojeće sterilizirane proizvode.

Djelatnici Tvornice Kalnik provedbom ovog projekta  pokazali su visoki stupanj organiziranosti i operativnosti  i uz sve sektore Podravke koji su radili na procesu pripreme, provedbe i kontrole projekta, dobili bogato i vrlo vrijedno iskustvo vođeno strogim kriterijima EU.

Sufinancirana nova oprema za Tvornicu Kalnik, kao i za cijelu Podravku, predstavlja garanciju daljnjoj konkurentnosti na svim tržištima na kojima posluje i moćan su alat za otvaranje novih tržišta.