Područja rada

Naši doktori znanosti, magistri, tehnolozi, inženjeri, tehničari najveća su snaga naše kompanije.

Istraživačko-razvojne i inovacijske aktivnosti odvijaju kroz sljedeća područja:

Istraživački projekti i otvorene inovacije

Istraživačko-razvojni projekti  fokusirani su na:

  • potrošača,
  • prehranu,
  • preradu hrane,
  • kvalitetu i sigurnost hrane,
  • održivost.

Umreženi smo s hrvatskim i međunarodnim znanstvenim i istraživačkim fakultetima, institutima, malim i srednjim poduzetništvom te dobavljačima i potrošačima.  

Izgrađujemo platformu za otvorene inovacije u cilju bržeg generiranja inovativnih rješenja za razvoj novih i konkurentnih proizvoda.

Razvoj proizvoda

Inovativni proizvodi Podravkine kvalitete nastaju u njenim razvojnim timovima. Podravkina kvaliteta je rezultat značajki njenih proizvoda koje osiguravaju zadovoljstvo potrošača (izgled, okus, miris, sigurnost) te visokog povjerenja u Podravkine vrijednosti poput: izvrsnosti, kreativnosti, inovativnosti, strasti i usmjerenosti prema potrošačima.

Kvalitetni proizvodi pod prepoznatljivim markama jedna su od Podravkinih glavnih konkurentskih prednosti. Stvaranje novih i inoviranih proizvoda Podravkina su misija, a znanje, vještine, stavovi, strast, vizija i posvećenost ciljevima najvažnije su odlike njenih razvojnih stručnjaka.

Sve to našim potrošačima, već više od 60 godina, daje osjećaj povjerenja, dobrobiti i sigurnosti.

Nutricionizam i senzorika

Nutritivno uravnotežena hrana na dobrobit zdravlja potrošača na vrhu je liste zahtjeva kvalitete Podravkinih proizvoda. Spol, dob, prehrambene navike, stil života, podneblje važne su pretpostavke za kreaciju specifičnog nutritivnog profila proizvoda.

Trening i edukacija internog osoblja važan su segment senzorske kontrole kvalitete. Poznavanje navika i stavova potrošača na različitim tržištima preduvjet su za razvoj novih i inoviranih proizvoda.

Razvoj ambalaže, dizajn deklaracije i način pakiranja kao dio procesa razvoja proizvoda

Primjena novih i energetski učinkovitih tehnologija prerade hrane i procesa pakiranja u cilju maksimalnog očuvanja nutritivne kvalitete proizvoda, važan su segment Podravkine hrane.
Prepoznatljivi image Podravkinih brandova gradimo kroz kvalitetan, upečatljiv i funkcionalan dizajn ambalaže.
Ambalažom naših proizvoda štitimo zdravlje potrošača, stvaramo i garantiramo sigurnost i povjerenje u naše brandove, doprinosimo higijeni u cjelokupnom proizvodnom procesu i pratimo trendove u ambalažnom segmentu. 

Kontrola i osiguranje kvalitete

Razvoj, implementacija i održavanje integriranog sustava upravljanja, definirani su Podravkinom Politikom sustava sigurnosti hrane i kvalitete, a temelje se na sljedećim standardima, preduvjetima i principima:

  • upravljanje kvalitetom ISO 9001,
  • sigurnost hrane FSSC 22000, IFS, BRC, NSF, HALAL, KOSHER,
  • programi preduvjeta (čišćenje zaštita od štetnika, nadzor nad pesticidima ‘’od polja do stola ‘’),
  • HACCP principi (alergeni, biološke, kemijske opasnosti).

Kontrola kvalitete i zdravstvene ispravnosti sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže, okoliša provodi se u laboratorijima za kontrolu kvalitete, prema definiranim Planovima kontrole i sukladno dobroj laboratorijskoj praksi. Osim u vlastitim laboratorijima, kontrola kvalitete provodi se i u vanjskim akreditiranim laboratorijima.

Kontinuirano ulaganje u znanje i kompetencije zaposlenika, ulaganje je u kvalitetu naših proizvoda i brandova.

Razvoj poljoprivrede

Poljoprivredne istraživačko-razvojne aktivnosti u kompaniji imaju svoj kontinuitet više od 50. godina. Sjemenska baza i kontrola poljoprivrednog sjemena, analitika tla, praćenje klimatskih promjena, edukacija Podravkinih proizvođača i dobavljača sirovina nezaobilazan su početak Podravkine priče ''od polja do stola’’.

Naši eksperti su ovlašteni za profesionalni i zdravstveni nadzor proizvodnje i poljoprivrednog sjemena te sudjeluju u stvaranju novih, odabiru i čuvanju postojećih biljnih vrsta. 

Regulatorni poslovi

Podravkin tim za regulatorne poslove posjeduje široka znanja o prehrambenom zakonodavstvu na tržištima diljem svijeta te doprinose boljoj provedbi državnih i saveznih propisa vezanih za zaštitu zdravlja i pravilnog informiranja potrošača.

Opseg ove poslovne funkcije kreće od početka istraživanja i razvoja proizvoda pa sve do post-marketinške faze procesa, uključujući potvrde kvalitete i zdravstvene ispravnosti, registracije/notifikacije proizvoda, inspekcijski nadzor proizvoda na tržištu. Aktivnosti uključuju i uspostavu kontakata i razmjenu informacija između tvrtke i državnih regulatornih tijela, te sudjelovanje u kreiranju i donošenju propisa Hrvatske i  EU.

Ekologija

Naši eksperti kreirali su Podravkinu Politiku zaštite okoliša. Odgovorni su za gospodarenje otpadom i vodom, upravljanje emisijama u zrak te sudjelovanje u aktivnostima zaštite okoliša.