Podravka d.d. za Tvornicu Kalnik Varaždin sufinancirana sa 6,338.961,80 HRK iz Europskog fonda za ruralni razvoj za projekt „ Modernizacija tvornice za preradu povrća“

Podravka d.d., korisnik Tvornica Kalnik Varaždin s projektom „Modernizacija tvornice za preradu povrća“ u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje  2014.-2020. temeljem Pravilnika o provedbi Mjere  M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“, Podmjere 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda„ odobrena je za sufinanciranje svog projekta u iznosu od 6,338.961,80 HRK.

Iznos dobivene potpore sufinanciran je iz proračuna EU sa 85%, a iz proračuna Republike Hrvatske sa 15%.

Odobreni iznos maksimalni je iznos potpore koji se može ostvariti u navedenoj operaciji, a predstavlja 50% vrijednosti ulaganja od ukupno 12,677.923,60 HRK.

U Tvornici Kalnik Varaždin proizvodi se sterilizirano i pasterizirano povrće, senf, hren i marinade.

Projekt obuhvaća modernizaciju tvornice sa sedam novih investicija kojima će se znatno unaprijediti proces proizvodnje steriliziranog povrća uz značajne uštede potrošnje vode i energije uz povećanje brzine pripreme i  prerade sirovina u gotove proizvode.

Modernizacijom linija bit će obuhvaćeni pojedini strojevi koji će biti zamijenjeni novima i koji će se dodati  postojećim linijama, ili će se dijelovi dotrajale opreme zamijeniti novom.

Radi se o opremi za čišćenje i sortiranje, punjenje, vaganje, zatvaranje i kontrolu prisutnosti stranih tijela u proizvodima, kao i povećanje kapaciteta  sterilizacije. Projekt obuhvaća i nabavu nove punilice ajvara, kalibratora za krastavce i separatora za ciklu.

Ovim investicijskim ulaganjem, čiji je krajnji učinak smanjenje troškova proizvodnje, postiže se kontinuitet poslovanja, povećanje kapaciteta prerade, smanjenje rastepa sirovina, preraspodjela radne snage, kao i povećanje bruto marže za postojeće sterilizirane proizvode.

Provođenje projekta predstavlja značajan pomak daljnjoj konkurentnosti naših proizvoda na svim tržištima na kojima uspješno poslujemo, te nam omogućava stabilnost i sigurnost proizvodnje kao pretpostavku kvalitetnijim uvjetima za rast i razvoj poslovanja.