Sufinanciranje projekta 2.M.4.2.1 “Ulaganje u modernizaciju Tvornice Kalnik”

Podravka d.d., s projektom „ Ulaganje u modernizaciju Tvornice Kalnik “ u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., a temeljem Pravilnika o provedbi Mjere M04 „Ulaganja u fizičku imovinu“, Podmjere 4.2. »Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva« – provedba tipa operacije 4.2.1.”Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima – za velike korisnike”, odobrena je za sufinanciranje svog projekta u iznosu od 14.120.425,00 HRK. Iznos dobivene potpore sufinanciran je iz proračuna EU sa 85%, a iz proračuna Republike Hrvatske sa 15%.

Odobreni iznos maksimalni je iznos potpore koji se može ostvariti u navedenoj operaciji, a predstavlja 50% vrijednosti ulaganja od ukupno 28.240.850,00 HRK.

U poduzeću “Podravka” d.d., Tvornica “Kalnik” Varaždin, proizvodi se među ostalim, sterilizirano povrće, pasterizirano povrće, ajvar, umaci i prilozi, senf, hren, marinade te puni ketchup. Investicijsko ulaganje odnosi se na ulaganje u zamjenu postojeće opreme za proizvodnju steriliziranog i pasteriziranog povrća u količini 150 t / dan koja je obnovljena modernizacijom linije za proizvodnju konzerviranog povrća u prvoj fazi, 2015. godine.

Ciljevi koji se postižu ulaganjem su:

  • Poboljšanje uvjeta proizvodnje u prehrambenoj industriji uz podizanje standarda kvalitete: osiguravanje kontinuiteta proizvodnje, podizanje standarda, kvalitete i sigurnosti, stvaranje prilike za uvođenje novih proizvoda, vlastitu proizvodnju (širenje asortimana) i boljih izvoznih uvjeta, smanjenje troškova materijala i sirovina, osiguravanje održivosti proizvodnje kooperanata-primarnih proizvođača povrća. Također, ovim ulaganjem se neposredno utječe i na podizanje kvalitete života u ruralnom području unutar kojeg se Tvornica nalazi, osiguravajući radna mjesta njegovim stanovnicima, kao i prihode čitavoj lokalnoj zajednici.
  • Ulaganjem u proizvodne kapacitete neminovno se utječe i na povećanje kvalitete finalnih proizvoda, na korist svim potrošačima u Hrvatskoj i u svim ostalim zemaljama u kojima Podravka posluje.
  • Ulaganje u štednju energenata utječe na očuvanje prirode i okoliša, smanjenjem potrošnje el. energije i smanjenjem emisije CO2 te smanjenjem potrošnje vode.

Ovim investicijskim ulaganjem čiji je krajnji učinak smanjenje troškova proizvodnje postiže se kontinuitet poslovanja, povećanje kapaciteta prerade, smanjenje rastepa sirovina, preraspodjela radne snage povećanje bruto marže za postojeće strilizirane I pasterizirane proizvode.