Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh

Pljukanci sa sardinama i hrskavim posipom

Pljukanci su vrsta tjestenine koju povezujemo s kulinarstvom Istre i Kvarnerskih otoka. Najčešće se poslužuje s umacima, a u kombinaciji sa sardinama i hrskavom kroštatom ovo jelo u potpunosti opravdava svoj mediteranski prizvuk. Zahvaljujemo Ivanu Pažaninu na ustupljenom receptu.

  • 50 min
Pljukanci sa sardinama i hrskavim posipom

Sastojci

Tijesto za pljukance:

Krostata od indijskih oraščića:

  • 100 g indijskih oraščića
  • 20 ml maslinova ulja
  • ružmarin
  • 10 g maslaca
  • 10 ml konjaka

Umak:

Priprema

  1. Od brašna, jaja, maslinova ulja, soli i vode umijesite glatko tijesto.
  2. Podijelite ga na 4 hljepčića i ostavite pokriveno stajati oko 15 minuta.
  3. Od pripremljenog tijesta trgajte komadiće tijesta, protrljajte ga među dlanovima oblikujući pljukance. Kuhajte ih u blago posoljenoj vodi 15 minuta.
  4. Za krostatu od oraščića, na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje, nasjeckane indijske oraščiće, majčinu dušicu, ružmarin i popecite. Dodajte maslac i malo konjaka.
  5. Za umak, zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje, češnjak i nasjeckani peršin. Popecite da se češnjak karamelizira.
  6. Zatim dodajte sardine, bijelo vino, masline, kapare, majčinu dušicu, malo posolite, popaprite, podlijte vodom u kojoj se kuhala tjestenina i kratko zagrijavajte da se sve poveže.
  7. Potkraj dodajte cherry rajčice narezane na polovice.
  8. Na kraju u umak umiješajte ocijeđenu vruću tjesteninu i par kapi limunova soka. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da bude sočno i kremasto.

Posluživanje: Toplu tjesteninu poslužite u zdjelicama posutu krostatom od oraščića.

Savjet: Ako imate riblji temeljac, tjesteninu podlijevajte njime, a ako ne dobro će poslužiti voda od kuhanja tjestenine.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...