OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus

Tortilja, burrito, tacosi – sličnosti i razlike

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Mnoga meksička jela imaju jednu zajedničku poveznicu - prave se od ukusnih pšeničnih ili kukuruznih tortilja. Evo kako najlakše razlikovati burrito od chamichange i tacose od taquitosa

Mnoštvo boja, raznoliki okusi i karakteristična pikantnost samo su neka obilježja meksičke kuhinje, jedne od najomiljenijih na svijetu. Stoga i ne čudi što su uz kineske i talijanske restorane, meksički jedni od najrasprostranjenijih. Većina današnjih meksičkih jela bazira se na spoju starosjedilačke tradicije Azteka i Maja s kulinarskim trendovima koje su donijeli španjolski kolonijalisti. Danas je meksička kuhinja rezultat utjecaja iz raznih dijelova svijeta, a zanimljiva je činjenica da je upisana u UNESCO-vu nematerijalnu svjetsku baštinu.

Kad kažemo meksička kuhinja, prvo što nam pada na pamet je beskvasni kruh ili tzv. tortilje, koje se pripremaju od kukuruznog ili pšeničnog brašna, a osnovni su sastojak mnogih meksičkih jela. Burrito, tacosi, enchilada ili quesadille samo su neki od gastro delicija dalekog Meksika u kojima upravo tortilje imaju glavnu ulogu. No znate li koja je razlika između njih ili još uvijek niste u potpunosti sigurni što naručiti s menija meksičkog restorana? Ako imate nedoumice, na pravom ste mjestu! U nastavku otkrijte sve o jelima ove mnogima omiljene kuhinje i okušajte se u pripremi odličnih recepata:

Tortilja

Nekada osnovna hrana siromašnih stanovnika, a danas gotovo simbol meksičke kuhinje, njezino veličanstvo – tortilja! Riječ je o vrsti vrlo tanke pogače, čije se tijesto priprema dodavanjem vode, ulja i soli u brašno, a zatim oblikuje u kuglice koje se razvlače u oblik palačinke i peku. Prve tortilje radile su se od kukuruznog brašna, a danas su najpoznatije one pšenične, ali i sa zdravim dodacima poput chia sjemenki. Način na koji se tortilja puni, savija i termički obrađuje uvelike se razlikuje i upravo je u tomu glavna razlika među mnogim popularnim meksičkim jelima. Naime, bez ovih tankih pogača nemoguće je napraviti burrito, tacose, enchiladu i druge specijalitete meksičke kuhinje. Gotove tortilje mogu se kupiti u trgovinama, a vrlo lako se pripremaju i kod kuće.

Tres tortillas

Najpoznatija meksička jela razlikuju se po namotaju i izgledu zamotane tortilje. Drugačiji nadjev ne mora nužno pratiti i drugačiji naziv samog jela. 

Burrito

Burrito je vjerojatno najpopularniji oblik pšenične tortilje punjene nadjevom. Prepoznatljiv je po tomu što je zarolan i zamotan s obje strane kako sastojci ne bi ispadali, a punjenje je vidljivo tek kada ga zagrizete ili prerežete. Nadjev se najčešće priprema od mljevenog mesa, graha, sira i umaka, a u njemu ćete obično pronaći i rižu. Prženjem burrita u dubokom ulju dobit ćete još jedno popularno meksičko jelo chimichangu, koje je ustvari njegova zapečena verzija te najčešće dolazi s različitim umacima prelivenim po vrhu. U Meksiku se ova jela jedu za doručak, ručak ili večeru.

Jadranski burritos

Burritos s tunom umotanom u tortilje s avokadom i sirom maštovita je kombinacija u receptu koji kao da je doplovio s pismom u boci iz dalekog nam Mexica.

Tacosi

Za razliku od burrita, kod kojeg tortilja posve obavija nadjev, kod tacosa je on vidljiv. Naime, taco ćete najlakše prepoznati po tortilji u obliku plitke zdjelice punjene različitim sastojcima. Za pripremu ovog ukusnog meksičkog jela u autentičnoj verziji koristi se samo nekoliko jednostavnih sastojaka: meso, luk i svježi sok limete. Uglavnom se jede bez pribora, a poslužuje uz tradicionalni preljev od salse, luka i korijandera. Postoji i manja verzija tacosa, tzv. taquitos koji u prijevodu sa španjolskog znači „mali taco“, a podrazumijeva malu kukuruznu tortilju prženu u dubokom ulju. Riječ je najčešće o prutićima piletine koji se omotaju tortiljom, a potom prže. Uz njih se služe različiti umaci po želji.

Tacosi s piletinom

Piletina uz limetu, med i maslinovo ulje u tacosima, idealan je obrok za radoznale gurmane.

Enchilada, quesadilla i nachosi

Još jedno popularno meksičko jelo je enchilada, zarolana kukuruzna tortilja punjena nadjevom po želji, zapečena u pećnici i prelivena umakom. Enchilada u prijevodu znači „začinjena čili papričicama“ jer se u originalnoj verziji umak pravi upravo od čilija, a stavlja se na dno i vrh tortilje te kratko peče u pećnici. Na meniju meksičkih jela susrest ćete se i s quesadillama, koje u svom nazivu sadrže španjolsku riječ za sir. Prave se od dvije tortilje postavljene jedna ispod druge te ispunjene naribanim sirom i drugim sastojcima i začinima po želji. Zagrijavaju se na tavi, a zatim režu u trokute i poslužuju uz umake po želji. Izrežete li od prazne tortilje trokutiće i kratko ispržite u vrelom ulju, dobit ćete svima poznati tortilja čips poznat pod nazivom nachos. Izvorno se nachosi spremaju od kukuruznih tortilja, a tradicionalno se služe kao predjelo, prekriveni mljevenim mesom, povrćem, sirom i umacima.

Vegetina enchilada

Enchilade se mogu pripremiti brzo ako imate gotove tortilje koje se u Meksiku pripremaju od kukuruznog, pšeničnog ili miješanog brašna. Nadijevaju se različitim nadjevima pa se Vegetina gastro ekipa okušala u svojoj inačici enchilade s Vegetom.

Paštete

Kruha i igara!