Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!

Wok volimo! U samo 3 koraka savladajte pripremu brzih i ukusnih jela

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Nabavite wok, čarobnu tavu koja potječe iz Kine, te svoje svakodnevne jelovnike obogatite svježe pripremljenim, brzim i jednostavnim, te posebno ukusnim i jako zdravim obrocima.

Wok, već odavna najvažniji komad posuđa diljem Kine i većeg djela Azije polako ali sigurno dobiva važno mjesto i u kuhinjama našeg podneblja.  A, kako i ne bi, kad se u ovoj svestranoj tavi može pržiti, kuhati, kuhati na pari, blanširati, panirati, te primjerice pirjati. K tome, kako je wok primarno stvoren i za jedan od najbržih i najjednostavnijih, ali i najzdravijih načina pripreme hrane, stir-frei prženje, u njegovim će čarima posebno uživati oni koji se unatoč stalnoj trci s vremenom ne žele odreći svježe pripremljenih zdravih i ukusnih domaćih obroka.   

Wok je idealan za  pripremu brzih, ali i zdravih i ukusnih  obroka

Bez sumnje, obroci spremljeni u woku stir-fray metodom ne samo da se pripremaju vrlo jednostavno i vrlo brzo, već su i jako ukusni i zdravi. Naime zahvaljujući brzom prženju na vrlo maloj količini vrlo vrućeg ulja ili masnoće uz stalno miješanje, sastojci postaju izvana hrskavi, a iznutra ostaju sočni, te tako zadržavaju kako svoju izvornu hranjivost i aromatične okuse, tako i svoje teksture, mirise i boje.

Naime zahvaljujući brzom prženju na vrlo maloj količini vrlo vrućeg ulja ili masnoće uz stalno miješanje, sastojci postaju izvana hrskavi, a iznutra ostaju sočni, te tako zadržavaju kako svoju izvornu hranjivost i aromatične okuse, tako i svoje teksture, mirise i boje.

Naravno, tajna ove jednostavne, brze i zdrave pripreme skriva se kako u specifičnostima ove metode prženja, tako i u samom obliku ove tradicionalne, dublje tave. Naime, wok se prepoznaje po manjem ravnom okruglom dnu i višim zakošenim stranicama koje se postepeno šire prema gore, specifičnom obliku koji omogućava prženje uz stalno miješanje, prevrtanje, ubacivanje i primjerice preslagivanje sastojaka bez bojazni da će oni izgorjeti ili završiti izvan posude.

Chicken wok s tikvicama i bobom

Napraviti odmak od tradicionalnog i pripremiti jelo s daškom Azije vrlo je jednostavan postupak. Za početak, recept Chicken wok s tikvicama i bobom spremite u omiljene, pa krenite sa sjeckanjem i prženjem. Sastojke umiješajte u istu zdjelu i uživajte!

K tome, kako se hrana u woku sprema vrlo kratko i na vrlo visokim temperaturama, wok mora biti izrađen od gustog i otpornog materijala koji dobro podnosi visoke temperature, te se može jako i jednakomjerno zagrijati, te potom i dugo i dobro čuvati postignutu temperaturu. Stoga odaberite klasičan wok od lijevanog željeza (gusa) ili nehrđajućeg čelika, koji se k tome i vrlo lako održavaju. Ne peru se u perilici za suđe, već ih nakon upotrebe prvo treba očistiti kuhinjskim papirom, a potom i isprati pod mlazom tople vode s mekom spužvicom bez sredstva za pranje posuđa.

Savjeti za uživanje u wok-ingu u tri koraka

Priprema!!!!!!

-kako se gotovo sve naše domaće namirnice, povrće, poput tikvica i boba, meso, piletina, svinjetina i janjetina, riba i plodovi mora, te primjerice riža i tjestenina savršeno snalaze i u woku nećete požaliti ako ga dodate svojim omiljenim tavama

Piletina s gljivama iz woka

Wok tava je idealna za kuhanje, pirjanje i prženje. Jelo, piletina s gljivama iz woka, jednostavno je i ukusno jelo od samo par sastojaka. Pa, što čekate?

-štoviše, kako su u mnogim trgovinama dostupni i tradicionalni sastojci azijskih kuhinja poput  soja umaka, đumbira, klica, te staklastih i rižinih rezanca, te primjerice shiitake gljiva na radost ukućana svoj jelovnik obogatite i jelima nama dalekih kuhinja

-za pripremu obroka u woku, odabrane sastojke, povrće, meso i ostalo, ovisno o njihovoj konzistenciji narežite na podjednake, ako su čvršći, manje, a ako su mekši, veće dijelove, kockice, prutiće, ploške ili primjerice trakice, a začine nasjeckajte ili ih naribajte (u ovoj fazi pripreme na koju otpada čak 80% vremena kvalitetan nož je od presudnog značenja!)

-kako vježba čini majstora, u početku birajte jednostavnije recepte s poznatim namirnicama i najosnovnije začine soja umak, med, smeđi šećer kako bi upoznali način na koji funkcionira wok, te ubrzo načinili i korak dalje

Wok s piletinom i špagetima

Wok s piletinom i špagetima obogatite sojinim umakom i listom korijandra. Preferirate li neku drugu tjesteninu, poigrajte se oblicima prilikom dekoracije jela.

Pozor!!!!!!

-kako se wok vrlo brzo zagrijava, te potom zahtijeva stalno miješanje i pažnju, zbog koje nećete imati vremena za druge aktivnosti, prije prženja neizostavno pripremite sve, doslovno baš sve potrebne sastojke

-za vrijeme prženja koristite cijelu unutrašnju površinu woka, dno za prženje, a stjenke za odlaganje i čuvanje toplima onih već ispečenih 

Rižini rezanci s kozicama i povrćem u woku

Odškrinemo li vrata Azije i dopustimo li mirisnim začinima da uđu u našu kuhinju, na tanjuru će se u samo par koraka stvoriti egzotično jelo koje će dočarati Daleki istok u svojoj punoj raskoši, a mi ćemo započeti s rižinim rezancima, kozicama i povrćem u woku.

-ako se za vrijeme prženja razvije previsoka temperatura pa postoji opasnost da neki od sastojaka izgori, snizite je s malom količinom vode ili povrtne juhe

-iako je wok prostrana tava nemojte pretjerivati s količinama, te u isto vrijeme pripremajte najviše dvije porcije kako se zbog gužve ne bi dogodilo da se sastojci ne prže već pirjaju, te umjesto da budu hrskavi postanu gnjecavi

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka