Slastice i kolači

Slatka napast

Okrugli kroasani s čokoladom i jagodama

Ako vam je kroasan najdraža slastica od lisnatog tijesta, jagode najdraže voće, a bez čokolade niti ne zamišljate desert, onda su okrugli kroasani s čokoladom ostvarenje sna.

 • 24 min
 • Složeno
Okrugli kroasani s čokoladom i jagodama

Sastojci

Za tijesto:

Za čokoladni nadjev:

 • 100 g tamne čokolade
 • 100 ml vrhnja za šlag
 • 3 žlice Lino Lade Gold

Za nadjev jagoda:

 • 150 g bijele čokolade
 • 50 ml vrhnja za šlag
 • 200 g jagoda

Priprema

 1. Prvi dan pripremite lisnato tijesto. Od brašna, kvasca, soli, šećera, mlijeka i vode mikserom sa spiralnim nastavcima umijesite tijesto 3-4 minute.
 2. Tijesto će biti dosta suho i tvrdo. Sada dodajte maslac i mijesite dalje dok tijesto ne postane glatko i elastično (8-10 min). Pokrijte ga plastičnom folijom i ostavite na sobnoj minuti pola sata.
 3. Zatim tijesto razvaljajte u oblik pravokutnika otprilike dimenzija 50 x 30 cm. Pokrijte folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
 4. Za to vrijeme pripremite maslac. Na papir za pečenje složite kockice maslaca, zamotajte ih pa valjkom ravnomjerno rasporedite maslac u oblik pravokutnika veličine oko 30x20 cm. Maslac neka bude ravnomjerno raspoređen, jednake debljine na svim mjestima. Zamrznite.
 5. Kad je maslac zamrznut, izvadite i tijesto iz hladnjaka i stavite maslac na sredinu
 6. Tijesto s obje strane preklopite preko maslaca bez preklapanja pa ponovno stavite u hladnjak ili zamrzivač na 30 minuta.
 7. Izvadite tijesto, pa ga ponovno razvljajte u pravokutnik (ovaj puta u drugom smjeru). Preklopite ga prvo do pola pa onda još po sredini kao što je prilazano na videu. Ponovno ohladite pa još jednom razvljajte i preklopite tri puta. Sada tijesto dobro zamotajte i ostavite u hladnjaku najmanje 8 sati.
 8. Kada je tijesto spremno. Razvaljajte ga na debljinu oko 3-4 mm. Izravnajte ga kako biste dobili pravilne ravne rubove. Narežite na dugačke trake debljine oko 4 cm, tj. onoliko koliko su vam visoki kalupi za pečenje.
 9. Zarolajte tijesto, stavite na papir za pečenje u okrugle kalupe promjera oko 10 cm. Prekrijte krpom i ostavite da odmori 2 sata.
 10. Za to vrijeme pripremite kreme. Bijelu i tamnu čokoladu sitno nasjeckajte, svaku zasebno, pa prelijte odgovarajućom količinom vrućeg vrhnja.
 11. Promiješajte dok se sva čokolada ne otopi, a zatim u tamnu čokoladu dodajte Lino Ladu Gold, a u bijelu pire jagoda. Promiješajte i ohladite.
 12. Prije pečenja, kroasane i kalupe poklopite drugim kalupom za pečenje kako bi površina ostala ravna.Kroasane pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 10 minuta.
 13. Zatim smanjite temperaturu na 160°C i pecite još 25-30 minuta tj. dok kroasani ne budu ravnomjerno zlatni. Zadnjih 5 minuta možete skinuti kalup za pečenje s vrha. Ohladite.

Savjet: Kod pripreme tijesta (preklapanja), važno je da su maslac i tijesto uvijek hladni kako se maslac ne bi umiješao u tijesto već ostao kao zaseban sloj. To čini tijesto lisnatim. Također, na tijestu ne smije biti brašna, odstranite ga kistom prilikom preklapanja. 

Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži