Slastice i kolači

Slatka napast

Flower cake

Jestivo cvijeće na slasticama već je nekoliko godina popularan način dekoriranja. Pridružio mu se odnedavno i novi trend ukrašavanja cvjetnim motivima izrađenim od kreme i jestivih boja, te u nekoliko jednostavnih poteza nanesenih na površinu i rubove torte. U receptu flower cake otkrivamo korak po korak, kako izraditi ove diskretne pastelno obojane dekoracije.

  • 120 min
  • Složeno
Flower cake

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu od limuna:

  • 5 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 10 g Dolcela Gussnela
  • 125 ml limunovog soka
  • 60 g maslaca

Za kremu od maslaca:

  • 5 bjelanjaka
  • 215 g šećera
  • 215 g omekšalog maslaca
  • prehrambene boje u gelu

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 175°C i pripremite dva kalupa za tortu promjera 18 centimetara koja obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.
  2. Maslac i šećee pjenasto izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje pa sve dobro sjedinite, a zatim dodajte kiselo vrhnje pomiješano s mlijekom.
  3. Zasebno izmiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa dodajte u smjesu. Podijelite na dva dijela, izlijte u kalupe i pecite oko 40 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u biskvit ne izađe čista. Ohladite u kalupu pa razrežite svaki biskvit na dva dijela.
  4. Za kremu od limuna izmiješajte sve sastojke osim maslaca i zagrijavajte na najmanjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne – oko 15 minuta.
  5. Dodajte maslac, prekrijte prozirnom folijom i ohladite.Pripremite kremu od maslaca.
  6. Bjelanjke i šećer stavite u duboku zdjelu pa kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom sve dok se šećer ne otopi.
  7. Zatim zdjelu skinite s pare, obrišite je pa miksajte dok ne postignete sjajni šaum koji se ohladio. Zatim umiješajte maslac na sobnoj temperaturi i miksajte oko 6-8 minuta, sve dok ne dobijete konzistentnu, svilenkastu kremu.
  8. Prvu koru biskvita premažite kremom od maslaca pa na nju nanesite kremu od limuna. Prekrijte biskvitom i ponavljajte dok ne potrošite sav biskvit.

Posluživanje: Ohladite tortu, premažite i izvana kremom od maslaca, ukrasite po želji i poslužite.

Savjet: Ako nemate dva ista kalupa, tijesto za biskvit podijelite na 2 dijela i pecite svaki biskvit posebno.

MARI ZA PRAVE STVARI

I proteini mogu biti fini