Cipar - Lungić na ciparski
- Recept by coolinarika.com -U ciparskoj kuhinji isprepliću se kuhinje Mediterana, Bliskog istoka i Male Azije koje čine raznovrsnu kuhinju što se temelji na kvalitetnim i svježim otočkim namirnicama.

Priprema
Svinjski file narežite na medaljone. U mužaru (tarioniku) sameljite sjemenke korijandera koje ste najprije popržili na suhoj tavi. Meso pospite samljevenim korijanderom, pospite 1 žlicom Vegete i ostavite marinirati nekoliko sati ili preko noći. Meso popecite na malo maslinova ulja na jačoj vatri nekoliko minuta tako da dobije zlatnu boju. Izvadite ga u vatrostalnu posudu i popaprite. U tavu dodajte preostalo ulje, dodajte narezan luk i pirjajte na laganoj vatri uz miješanje da postane staklast. Dodajte vino i pirjajte još 10 minuta. Pripremljenu smjesu izlijte preko mesa, posudu pokrijte poklopcem ili folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 °C 45-60 minuta.
Posluživanje: Poslužite s bulgurom ili pečenim mladim krumpirom i čvrstim jogurtom.
Savjet: Da bi meso ostalo sočnije, ispecite ga u komadu i narežite kod serviranja.