Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!

Cipar - Lungić na ciparski

U ciparskoj kuhinji isprepliću se kuhinje Mediterana, Bliskog istoka i Male Azije koje čine raznovrsnu kuhinju što se temelji na kvalitetnim i svježim otočkim namirnicama.

  • 100 min
  • Srednje zahtjevno
Cipar - Lungić na ciparski

Sastojci

  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 1 žlica Vegete
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Vegeta Maestro crni papar mljeveni
  • 2 veća luka (250 g)
  • 300 ml crnog vina
  • svježi korijander za posipanje
  • 700 g svinjskog filea

Priprema

  1. Svinjski file narežite na medaljone.
  2. U mužaru (tarioniku) sameljite sjemenke korijandera koje ste najprije popržili na suhoj tavi.
  3. Meso pospite samljevenim korijanderom, pospite 1 žlicom Vegete i ostavite marinirati nekoliko sati ili preko noći.
  4. Meso popecite na malo maslinova ulja na jačoj vatri nekoliko minuta tako da dobije zlatnu boju.
  5. Izvadite ga u vatrostalnu posudu i popaprite.
  6. U tavu dodajte preostalo ulje, dodajte narezan luk i pirjajte na laganoj vatri uz miješanje da postane staklast.
  7. Dodajte vino i pirjajte još 10 minuta.
  8. Pripremljenu smjesu izlijte preko mesa, posudu pokrijte poklopcem ili folijom i stavite u pećnicu zagrijanu na 160 °C 45-60 minuta.

Posluživanje: Poslužite s bulgurom ili pečenim mladim krumpirom i čvrstim jogurtom.

Savjet: Da bi meso ostalo sočnije, ispecite ga u komadu i narežite kod serviranja.

ŠEĆERU BAJ-BAJ

Jedna slatka briga manje