Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Božićna purica na podravski

Krešimir Lukačinec i Branko Korošec Podravkini su zaposlenici, ali i amaterski glumci koji su poznati po ulogama Dudeka i Cinobera u inačici kultne serije Gruntovčani. Pripremivši puricu na podravski pokazali su kako izgleda božićna gozba u kraju iz kojega dolaze.

  • 130 min
  • Jednostavno
Božićna purica na podravski

Sastojci

  • 1 purica (oko 2,5 kg)
  • 1 žlica Vegete
  • 40 g meda
  • 2 žlice limunova soka
  • 4 žlice ulja

Za prilog:

Priprema

  1. Puricu očistite, operite, a zatim natrljajte Vegetom izvana i iznutra.
  2. U nauljenu posudu za pečenje stavite puricu i podlijte je vrućom vodom.
  3. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1,5-2 sata u pećnici zagrijanoj na 190°C.
  4. U manjoj posudi pomiješajte med, limunov sok i jednu žlicu ulja.
  5. Puricu premažite pripremljenom mješavinom i pecite otkrivenu dok meso ne omekša i korica dobije rumenu boju.
  6. U 500 ml kipuće vode stavite povrtnu kocku, dodajte heljdu i kuhajte na laganoj vatri dok heljda ne upije svu tekućinu. Poklopite je i ostavite sa strane.
  7. U tavu na dobro zagrijano ulje s maslacem stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast.
  8. Dodajte na kockice narezanu pancetu, zatim protisnuti češnjak i narezane šampinjone. Kratko popecite, podlijte bijelim vinom i pirjajte dok vino ne ispari.
  9. Umiješajte kuhanu heljdu, majčinu dušicu, lagano posolite, pospite crnim paprom i lagano miješajte da se heljda zagrije. Pospite nasjeckanim peršinom.

Posluživanje: Pečenu puricu ostavite neka se malo ohladi (oko 10 minuta), a zatim je narežite i poslužite s prilogom od heljdine kaše.

Savjet: Vrijeme pečenja purice možete izračunati unaprijed. Bit će vam dovoljno 40 minuta po kilogramu sirove purice.

Tjestenina

Svestrana Talijanka