Tjestenina

Svestrana Talijanka

Zapečeni makaroni u tikvicama

Klasična tjestenina s rajčicama uvijek je jednostavno dobra, za svaku priliku kada želimo biti brzi i nemamo puno vremena.  Uz dodatni potez ovdje postajemo pravi majstori.

  • 30 min
  • Jednostavno
  • 2 osobe
Zapečeni makaroni u tikvicama

Sastojci

  • 700 g tikvica
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 luk ili ljutika
  • 1 Talianetta Makaroni Napoletana
  • 500 ml vode
  • nekoliko cvjetova tikvice
  • 30 g naribanog parmezana

Priprema

  1. Okomito, nožem za guljenje krumpira na tanke ploške po dužini izrežite polovicu tikvica. Započnite spiralno slaganje tikvica unutar kalupa, slažući jednu iznad druge tako da prelaze rub kalupa. Kasnije ćete ih morati zatvarati tako da vam višak tikvice treba viriti van posude.
  2. Preostale tikvice narežite na kockice, kratko ih predinstajte u tavi na maslinovom ulju s usitnjenim lukom ili ljutikom i zatim maknite na stranu u manju posudu. U istoj posudi u 550 ml tople vode uspite sadržaj vrećice i uz lagano miješanje pustite da zavri. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta uz neprestano miješanje. Po želji dodajte cca 10 g maslaca i promiješajte. Na samom kraju dodajte i umiješajte usitnjene tikvice s početka.
  3. Naribajte parmezan, promiješajte i istresite tjesteninu s raguom tikvica u kalup s tikvicama, zatvarajući ga spiralno vrhovima tikvica. Nauljite tikvice po vrhu s kistom, malo posolite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C /20 minuta. Nakon što ih izvadite iz pećnice dekorirajte cvjetovima tikvica i poslužite toplo.

Posluživanje: Izvadite iz pećnice kada je gotovo, poškropite maslinovim uljem, lagano naribajte još malo parmezana i poslužite toplo.

Mala tajna: Kalup možete posipati krušnim mrvicama i parmezanom pa na kraju i dodatno gratinirati.

Gulaš

Inspirirani tradicijom