Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma

Srneći file s gljivama i čičokom

Pečene filee poslužite na podlozi od gljiva zajedno s kremom od čičoka, a uz drago društvo ovo jelo će biti još ukusnije.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Srneći file s gljivama i čičokom

Sastojci

Za kremu od čičoke

Priprema

  1. Čičoku ogulite i stavite u tavu na 25 g dobro zagrijanog maslaca. Dodajte klinčiće, muškatni oraščić i popržite nekoliko minuta. Podlijte s oko 150 ml vode i lagano pirjajte dok čičoka ne omekša.
  2. Po potrebi podlijte s još malo vode. Kad je omekšala, odstranite klinčiće, posolite, popaprite i dobro usitnite štapnim mikserom.
  3. Suhe vrganje kratko namočite u toploj vodi dok ne omekšaju, pa onda sve gljive jako sitno nasjeckajte.
  4. Na dobro zagrijani preostali maslac stavite nasjeckanu ljutiku, kratko popržite, pa dodajte gljive, posolite, popaprite i popržite dok ne dobiju lijepu boju.
  5. Dodajte peršin, zalijte vinom, pa kad vino ispari zalijte vrhnjem za kuhanje, kratko promiješajte i uklonite s vatre.
  6. Srneće filee, lagano posolite, popaprite i popržite sa svih strana u grill tavi na zagrijanom maslinovom ulju.

Posluživanje: Pečene filee poslužite na podlozi od gljiva zajedno s kremom od čičoka.

Savjet: Umjesto srnećeg filea možete upotrijebiti svinjeći file (lungić).

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje