Pir, kamut, kukuruz, pšenica… Žitarice, taj vrijedan dar prirode, od davnih su vremena prepoznate kao neizostavan dio obroka. Obiluju vitaminima, mineralima, vlaknima i esencijalnim aminokiselinama, a kombinacija okusa je bezbroj. Fini gulaš s palentom, povrtno varivo s pirom ili kus kus s piletinom i slanutkom samo su neke od ideja za obroke sa žitaricama. Kuhajte, kombinirajte, istražujte – žitarice su sigurno zavrijedile vašu pažnju!
Za kuhanje, kombiniranje i istraživanje trebat ćete
-
Palenta
-
Palenta bio
-
Bijela palenta
-
Kus kus
-
Pir
-
Riža 3 žitarice vakum
-
Prosena kaša
-
Heljdina kaša
-
Ječmena kaša
-
Kamut
Isprobajte ih u ovim receptima
Zanimljivost
-
Rižoto za prste polizati – kako ga napraviti
Žudite za savršeno kremastim rižotom, onakvim kao iz restorana, u kojem je svako zrnce meko, a nimalo gnjecavo? Upravo...
-
Tjestenina svuda i u svakoj prilici
Osim u slanim jelima poput torte od špageta ili muffinsa, tjestenina poput penna, tortellina...
-
Drevne hraniteljice
U našim krajevima čovjek je najprije živio s prosom, pšenicom, zobi i ječmom, nakon toga je otkrio raž i na kraju kukuruz....
-
Zdravlje u bijelom zrnu riže
Za razliku od bijele riže (oljuštene), smeđa se riža ističe svojim sastavom jer se najvrednije hranjive tvari kriju upravo...
-
Tjestenina kroz povijest
U 16. stoljeću tjestenina postaje glavno jelo talijanskih obroka, pa se bogataši slade različitim rafiniranim pastama...
-
Priprema rižota
Na zagrijanom ulju dodajte nasjeckani luk, kratko ga popecite i dodajte rižu okruglog zrna.
-
7 najčešćih grešaka prilikom kuhanja rižota
Ne, ne, nipošto ne odustajte od rižota. Iako je vrlo mušičav i zahtjevan, uz malu pomoć Coolke doznajte u čemu griješite,...
-
Žitarice u kuhinji
Jedite žitarice jer su siromašne zasićenim masnoćama, ne sadrže kolesterol, bogat su izvor vlakana, ugljikohidrata, polinazasićenih...
-
Samo je rižot... rižot
Pisani izvori iz 1791. godine govore da je kraljevska obitelj Savoia pripremala rižot i često ga posluživala oko ponoći,...
-
Palenta, pura ili kako to već zovete....
O tome koliko je kukuruzna krupica raširena svjedoče i broja imena od palenta i polente, do žganaca i pure kao i brojne...
Namirnice
-
Cous-cous
Cous-cous se često koristi kao zamjena za rižu, ali sadrži manje kalorija. Kvalitetan je izvor ugljikohidrata,...
-
Ječam
Najpoznatije jelo sjeverozapadne Hrvatske s ječmenom kašom je ričet. Ječmenu kašu možete dodati i drugim zimskim jelima,...
-
Riža
Sorte dugog zrna upotrebljavaju se kao dodaci juhama i salatama, za pripremu nadjeva, kao kuhani ili prženi prilozi mesnim...