Slastice i kolači

Slatka napast

Blagdanski minjoni

Minjoni daju upravu onu svečanu notu, koja se od blagdanskog stola i očekuje. Ove savršene glazirane kockice francuskog podrijetla obećavaju malen, sladak i dekorativan zalogaj.

  • 40 min
  • Jednostavno
Blagdanski minjoni

Sastojci

Za biskvit:

Za preljev:

Za ostalo:

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 190°C, a kalup dimenzija oko 25x30 cm obložite papirom za pečenje.
  2. Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte u čvrsti snijeg. Zatim dodajte 30 g šećera i miksajte dok ne dobijete sjajni šaum.
  3. Žumanjke, ostatak šećera i vanilin šećer miksajte dok smjesa ne postane blijeda i dvostruko voluminoznija. Dodajte brašno i još kratko izmiješajte.
  4. Špatulom umiješajte šaum u žutu smjesu, pazeći da ne izbijete previše zraka iz smjese.
  5. Prelijte u kalup, poravnajte i pecite 8-10 minuta, tj. dok biskvit ne dobije lijepu zlatnu boju, a čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista.
  6. Ohladite pa prerežite na tri jednaka dijela.
  7. U međuvremenu, za preljev pomiješajte vruću vodu i naranča šećer.
  8. Prvu koru prelijte s nekoliko žlica preljeva i premažite pekmezom. Poklopite drugom korom i ponovite postupak. Poklopite trećom korom pa kolač narežite na jednake kocke. Dobiti žete otprilike 15 kockica.
  9. Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte s uljem, a lizalicu usitnite batom za meso.
  10. Svaku kockicu umačite u bijelu čokoladu, pustite da se višak čokolade ocijedi i stavite na papir za pečenje.
  11. Pospite s malo smrvljene lizalice i ohladite dok se čokolada ne stisne.

Posluživanje: Poslužite ohlađeno i držite u hladnjaku do posluživanja.

Savjet: Kocke dobro ohladite ili zamrznite kako bi vam ih bilo lakše umakati u čokoladu. 

Sportski život

U zdravoj hrani, zdrav duh