Plina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalisti

Prvo polufinale Jadranskih igara u Kaštel Lukšiću proteklo je napeto i neizvjesno sve do posljednje igre! Najviše je znatiželjnika privukao najmirisniji kutak Jadranskih igara, Podravkina Jadranska kuhinja.

Plina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiPlina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiNajviše razloga za slavlje svakako je imala ekipa Plina istočna koja je premijerni nastup na Jadranskim igrama imala na kvalifikacijskom susretu u Pločama, gdje su osvojili drugo mjesto. Taj ih je plasman doveo do regionalne osmine u Zatonu Velikom te regionalne četvrtzavršnice na Korčuli, gdje također osvajaju srebrna odličja. Zlato na repasažu u Rogoznici te u prvom televizijskom polufinalu u Kaštel Lukšiću dovelo ih je na korak do osvajanja glavne nagrade - sanitetskog vozila. Kršnim je Pločanima nagrada i glavni motiv sudjelovanja na Jadranskim igrama.
"Kada ne sudjelujem na Jadranskim igrama, radim kao profesionalni vozač Hitne pomoći u Pločama. Obzirom da pokrivamo područje od oko dvjesto kilometara, a raspolažemo sa samo dva vozila stara barem dvadesetak godina, ova glavna nagrada glavni nam je motiv sudjelovanja u igri", ispričao je Goran Grbavac, jedan od članova  ekipe Ploča.

Pored Pline istočne, u finale Jadranskih igara koje će se u nedjelju, 2. rujna održati u gradu Pagu, plasirala se još jedna dalmatinska ekipa - Vranjic iz Solina. "Čuvali smo snagu na generalnoj probi, ali smo zato danas dali sve od sebe. Vidi se to i na rezultatu; pobjeda nam je izmakla za dlaku, zato ćemo se za nastup u finalu na Pagu ozbiljno pripremati. Osobitu važnost posvetit ćemo potezanju konopa", poručio je kapetan Vranjica, Nikola Perajica.

Plina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiPlina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiPremijerno je u Kaštelima nekoliko tisuća znatiželjnika uživalo u novoj igri Streličari koja je nastala po uzoru na srednjovjekovnu Rapsku fjeru. Osim gađanja u metu, zanimljivo je bilo pogledati i kako se spašava turistkinja, manevrira s ribarskim kašetama, poteže konop.

Najviše je znatiželjnika privukao najmirisniji kutak Jadranskih igara, Podravkina Jadranska kuhinja, gdje su natjecatelji na što bolji i originalniji način morali pripremiti tradicionalne kaštelanske makarune s tunom kao glavnim sastojkom.

Plina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiPlina istočna iz Ploča i Vranjic iz Solina prvi finalistiStručni ocjenjivački  žiri predvodio je poznati gastro stručnjak Tomislav Špiček, uz pomoć Mišela Tokića, Podravkinog promotora kulinarstva te HTV-ove voditeljice Karmele Vukov Colić. Jednoglasno su stručna nepca ocijenila najboljim makarune pripravljene na konavoski način ekipe Vapina (tri boda), dva boda pripalo je ekipi Ploče, jedan bod osvojio je Tribunj, dok je bez bodova ostala ekipa Vranjica.
Slasnim su Podravkinim jelima koja su pripremali natjecatelji brk omastile i dvije ekipe koje, unatoč vrlo dobroj igri, nisu uspjele izboriti daljnji plasman.

 Poredak polufinalnog natjecanja nakon šest igara: 

  • Plina istočna, Ploče,
  • Vranjic, Solin
  • Vapina, Konavle
  • Tribunj, Tribunj