Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!

Pored Pline istočne, koja se kvalificirala u polufinale Jadranskih igara u Kaštel Lukšiću, slavila je i drugo plasirana ekipa Žajni iz Raba.

Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Stigli su izravno s 15. Maratona lađi koji se u subotu 11. kolovoza održao u Pločama. Njihova ekipa doveslala je do dvanaestog mjesta, no na Jadranskim igrama u Rogoznici, u prvom ovosezonskom TV prijenosu uživo, bili su daleko uspješniji - osvojili su prvo mjesto.

U prvoj igri Voda dominirali su Kaštelani. Iako nisu s otoka najbrže su doveli vodu do „otoka", dok su ih bodrili i odmagali im voditelji Karmela Vukov Colić, Mirko Fodor i Rene Bitorajac. U drugoj igri, Ribarske kašete, najuspješnija je bila u izvedbi ekipe Sukošana, dok su Ploče, točnije ekipa Plina istočna, bila najspretnija u Utrci magaraca te u potezanju konopa.

Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Upravo je potezanje konopa disciplina u kojoj su Pločani doslovno pomeli konkurenciju, inače veoma uspješne „konopaše", ekipu Raba. Tri člana Pline istočne - Joško Barbir, Goran Grbavac i Kristijan Nikolac - profesionalni su konopaši.
"Mi već petnaest godina potežemo konop kao Udruga veterana Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije i šest smo puta osvojili hrvatsko zlato, a 2008. pobijedili smo na Europskom prvenstvu u Sloveniji. To nam je iskustvo pomoglo i na Jadranskim igrama. Mislim da nam ove godine u toj igri nema ravnih", ponosno je poručio kapetan Kristijan.

Pored Pline istočne, koja se kvalificirala u polufinale Jadranskih igara u Kaštel Lukšiću, slavila je i drugo plasirana ekipa Žajni iz Raba. Žajni, prošlogodišnji viceprvaci Jadranskih igara mudrom su i taktičkom igrom osvojili srebro te time osigurali nastup u polufinalu u Novom Vinodolskom, 26. kolovoza.

Rabljani su dominirali novom igrom, Podravkinom Jadranskom kuhinjom, u kojoj su kroz zadano vrijeme od jednog sata morali skuhati recept tipičan za rogoznički kraj - brudet, odnosno brudit kako kažu u gradu domaćinu prve TV emisije.

Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Teškaši iz Ploča s Maratona lađi doplovili do polufinala Jadranskih igara!Svaka ekipa ponudila je svoj originalan recept, kuhalo se s Podravkinom rajčicom, SMS maslinovim uljem i nezaobilaznom Vegetom. Tročlani žiri u sastavu voditeljice Marine Medved Pulić, Podravkinog promotora kulinarstva Mišela Tokića te gastro stručnjaka Zorana Šimunića jednoglasno je odlučio da je najbolji brudet pripremila rapska ekipa.

Više stotina navijača ispunilo je tribine, a prva ovogodišnja TV emisija Jadranskih igara pratila se i s rogozničkog mosta te okolnih brodica. Jadranske igre gledale su se i na malim ekranima u lokalnim ugostiteljskim objektima, a niti turisti nisu ostali imuni na vratolomije igrača.