Australija

Vegeta se u Australiji pozicionirala kao tržišni predvodnik u segmentu dodataka jelima. Tradicionalna australska kuhinja zasniva se na engleskim receptima, koje su doseljenici u 19. stoljeću donijeli sa sobom. Današnja kuhinja predstavlja eklektičan spoj europskih načina kuhanja i orijentalnih namirnica.

Australija

Podravkino poduzeće "Podravka International" u Australiji je osnovano 1994. godine.

Na australskom tržištu najprodavaniji Podravkini proizvodi su Vegeta Gourmet, Vegeta Piletina, Vegeta Delight, Podravka Goveđi gulaš, Chicken Spread, Mesni namazi, Classic Pileća juha, Podravka juha, Fant recept baze, Čokolino (čokolada i lješnjak), Lino namazi, Plum Poxidl te Pekmez od šipka.

Naši vjerni potrošači u Australiji, u Podravkinim proizvodima posebno ističu okus tradicije, koji u kombinaciji s najsuvremenijim kreativnim metodama i tehnološkim dostignućima, postavlja standarde i stvara najnovije trendove na tržištu. Stoga ne čudi kako je upravo jedan od najpoznatijih Podravkinih proizvoda – Vegeta, predvodnik u segmentu dodatka jelima i na australskom tržištu.

Podravka International Pty. Ltd.

unit 4, 59-63 Cawarra Road,
Caringbah NSW 2229 Sydney
Australija

tel: +61 2 9648 3000
e-mail:info@podravka.com.au

www.vegeta.com.au

Kontakt osobe: 
Ivan P. Hudaly, Direktor poduzeća
Nataša Stanič Mitsios, Direktorica marketinga

Centrala
Podravka d.d.
Ante Starčevića 32
48000 Koprivnica
Hrvatska

Kontakt osoba:
Dalibor Toth, Voditelj poslova podrške tržišta
tel: +385 48 651 556
 

Geografski položaj

Australija se proteže od 10° do 45° južne geografske širine i 113° i 115° istočne geografske dužine. Obuhvaća kontinent Australiju i otok Tasmaniju te mnoge male otoke oko kopna.

S tri strane Australiju okružuju velike površine Tihog (na istoku) i Indijskog oceana (na jugu i zapadu). Samo je na sjevernoj strani nizovima otoka donekle povezana s Azijom.

Zbog te prirodne izolacije, tj. udaljenosti od drugih kontinenata, geografski položaj Australije često je karakteriziran kao nepovoljan. Međutim, upravo zbog toga su se u Australiji razvile posebne biljne i životinjske vrste.

Dužina obale Australije, zajedno sa svim otocima, iznosi 36 735 km. Glavna rijeka je Murray-Darling, a glavni grad Canberra.

Povijesni utjecaj

Godine 1836. u južnu su Australiju brodovima doputovali prvi engleski imigranti. Naselili su nizinsko područje (Adelaide Plains), a s vremenom i okolne brežuljke. Pruski imigranti, koji su stigli 1839. godine, u Hahndorfu i dolini Barossa osnovali su luteransku zajednicu.

Englezi su sa sobom donijeli jednostavne recepte za jeftina jela, poput okruglica od krumpira i engleskog pudinga. Recepti su se prenosili s koljena na koljeno, tako da se i danas pripremaju jela poput janjećeg pečenja i mesne pite s bubrezima. Ta su se jela udružila s ostalima koja se danas smatraju tipično australskima, a to su Pavlova, Soldier's Cake i Anzac Biscuits, Lamington i Pumpkin Scones.

"Barbie", kako Australci zovu roštiljanje, zauzima važno mjesto u društvenom životu. Priprema se u vrtu, na terasi, krovu ili na plaži.

No, iako su engleski i ostali (talijanski, njemački, grčki, azijski, istočnoeuropski i južnoafrički) doseljenici sa sobom donijeli nacionalne recepte, kultura hrane već je postojala. Stoljećima prije njihovog dolaska, australski su urođenici znali koristiti plodove koji su rasli sami od sebe, a pekli su i beskvasni kruh.

Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, papar, špinat, bush tomatoes (malo voće nalik rajčicama, nazivaju ih i pustinjskim grožđicama) i macadamia oraščići.

Internacionalna kuhinja izuzetno se razvila nakon II. svjetskog rata. Doseljavanje Mediteranaca, uglavnom Talijana, Grka i Libanonaca, izazvalo je ogromne promjene u australskoj kuhinji. Zadnjih 30-ak godina taj se proces ponavlja s doseljeništvom iz Istočne Azije. Hrana poput cous-cousa, palente, tajlandskih ribljih kolačića i kineskih noodlesa, postala je dijelom svakodnevne kuhinje tipične australske obitelji.

Nanoviji trend je bush food, tj. hrana domorodaca. Općenito, jede se laganija hrana, a spajanjem kalifornijske kuhinje i azijskih namirnica nastao je i novi stil, nazvan Pacific Rim. Moderna australska kuhinja može se nazvati i jednom od najeklektičnijih u svijetu.

Godine 1836. u južnu su Australiju brodovima doputovali prvi engleski imigranti. Naselili su nizinsko područje (Adelaide Plains), a s vremenom i okolne brežuljke. Pruski imigranti, koji su stigli 1839. godine, u Hahndorfu i dolini Barossa osnovali su luteransku zajednicu.

Englezi su sa sobom donijeli jednostavne recepte za jeftina jela, poput okruglica od krumpira i engleskog pudinga. Recepti su se prenosili s koljena na koljeno, tako da se i danas pripremaju jela poput janjećeg pečenja i mesne pite s bubrezima. Ta su se jela udružila s ostalima koja se danas smatraju tipično australskima, a to su Pavlova, Soldier's Cake i Anzac Biscuits, Lamington i Pumpkin Scones.

No, iako su engleski i ostali (talijanski, njemački, grčki, azijski, istočnoeuropski i južnoafrički) doseljenici sa sobom donijeli nacionalne recepte, kultura hrane već je postojala. Stoljećima prije njihovog dolaska, australski su urođenici znali koristiti plodove koji su rasli sami od sebe, a pekli su i beskvasni kruh.

Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, papar, špinat, bush tomatoes (malo voće nalik rajčicama, nazivaju ih i pustinjskim grožđicama) i macadamia oraščići.

Internacionalna kuhinja izuzetno se razvila nakon II. svjetskog rata. Doseljavanje Mediteranaca, uglavnom Talijana, Grka i Libanonaca, izazvalo je ogromne promjene u australskoj kuhinji. Zadnjih 30-ak godina taj se proces ponavlja s doseljeništvom iz Istočne Azije. Hrana poput cous-cousa, palente, tajlandskih ribljih kolačića i kineskih noodlesa, postala je dijelom svakodnevne kuhinje tipične australske obitelji.

Nanoviji trend je bush food, tj. hrana domorodaca. Općenito, jede se laganija hrana, a spajanjem kalifornijske kuhinje i azijskih namirnica nastao je i novi stil, nazvan Pacific Rim. Moderna australska kuhinja može se nazvati i jednom od najeklektičnijih u svijetu.

Karakteristike kuhinje

Prepoznatljive aboridžinske namirnice su lišće limunaste mirte, papar, špinat, bush tomatoes i macadamia oraščići.

Velika raznolikost i bogatstvo namirnica i hrane u Australiji odraz su razlika u geografskom smislu. Na jugu, guste borove šume i bujni zeleni pašnjaci prekrivaju zemlju na kojoj se uzgajaju goveda i janjad, dok hladne i čiste vode opskrbljuju stanovništvo jastozima i ribom. Na crvenoj zemlji Coonawarre bujaju vinogradi, a na jugoistoku žitarice. Rijeka Murray pretvara pustinjski pijesak u plodno tlo s voćnjacima, u kojima se u izobilju uzgajaju limun, grožđe, dinje, koštuničavo voće i rajčice.

U nešto hladnijoj klimi (Adelaide Hills, McLaren Vale i Barossa Valley) raste grožđe, od kojeg se proizvode vrhunska vina. U podnožju brežuljaka uspijevaju jabuke, trešnje, bobičasto voće i badem, a zapadna obala bogati je izvor plodova mora.

S rastom turizma, razvija se i ponuda australskih restorana. Jedan od tipičnih jelovnika sastoji se od paštete od guščje jetre i papra, odreska od klokana s grilla, crvenog vina, pečenih krumpirića i svježe salate s preljevom od maslinova ulja i octa od crvenog vina, dok se za desert preporuča Lemon Myrtle, kolač s tučenim šlagom.

Popularna je i fusion cuisine, tj. mješavina raznih svjetskih kuhinja, tako da se, primjerice, azijski začini, kao što su chilli, korijander, curry i kardamom, miješaju s klasičnim europskim jelima.

"Barbie", kako Australci zovu roštiljanje, zauzima važno mjesto u društvenom životu. Na dvorištu, u vrtu, na terasi, krovu, u parku ili na plaži, pripremaju se najrazličitija jela, čak i egzotični recepti, poput riže s kineskim gljivama pečene u bananinom lišću, ili slatkog krumpira na šećernoj trski.

Karakteristična jela

  • Damper - tradicionalan australski kruh koji se radi bez kvasca, a peče se na logorskoj vatri ili pećnici od lijevanog željeza.
  • Balmain Bugs - plosnati račići bijelog mesa i blagog okusa, sličnog jastogu, obično se pripremaju na grillu.
  • Billy Tea - čaj koji se pripravlja u metalnoj konzervi (billy), na otvorenoj vatri.
  • Chiko Roll - proljetni svitak na engleski način.
  • Meat Pies - male pite od mesa, obično se poslužuju prelivene umakom od rajčice.
  • Lamingtons - kockice od biskvita prelivene čokoladom i uvaljane u kokosovo brašno (zapravo naši "čupavci"), poslužuju se s tučenim vrhnjem i čajem. Priča se da su ovi kolači, nastali krajem 19. stoljeća, osmišljeni iz potrebe da se iskoristi isušeni biskvit. Nazvani su po Lady Lamington, supruzi tadašnjeg guvernera Queenslanda.
  • Pavlova - slastica od bezea ukrašenog slatkim tučenim vrhnjem i svježim voćem. Recept je, navodno, nastao u čast dolaska slavne balerine Anne Pavlove.
  • Vegemite - crni, gusti namaz od kvasca i povrća, najviše se jede namazan na tost. Kaže se da Australci koji žive izvan domovine nisu sretni bez zalihe Vegemitea!
  • Anzac Biscuits - hrskavi kolačići od zobi, kokosovog brašna, šećera, brašna, maslaca, sode bikarbone, vode i šećernog sirupa. Za vrijeme I. svjetskog rata pakirali su se u limenke i slali vojnicima.
  • Soldier's Cake - kuhani kolač od voća.

Fast Facts

  • Puno ime: Commonwealth of Australia
  • Površina: 7 682 300 km2
  • Stanovništvo: 24 255 300 (90% europskog podrijetla, 8% azijskog podrijetla, 2% ostali)
  • Glavni grad: Canberra
  • Religija: 75% kršćana, 1% muslimana, 1% budista, 0,5% Židova. Službena religija ne postoji.

Zanimljivosti

  • Za posjet Australiji trebat će vam viza
  • Zaštitite se kremama s visokim zaštitnim faktorima, kroz sva godišnja doba
  • Nosite sunčane naočale i šešire
  • U hitnim slučajevima zovite 000 (univerzalan broj za hitnu pomoć, vatrogasce i policiju)