Torta od kokosa, lješnjaka i mrkve

Svaki od tri sastojka – mrkva, kokos i lješnjak – dolaze do izražaja u ovoj aromatičnoj torti, a osvježavajuća, lagana krema od mascarponea i bijele čokolade daje im protutežu. Ukoliko tortu ovako zgodno ukrasite, bit će doista centralni dio stola. Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu

  • 80 min
  • Jednostavno
Torta od kokosa, lješnjaka i mrkve

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu:

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180°C.Kalup za tortu (Ø 22-24 cm) premažite maslacem, a dno obložite i papirom za pečenje.
  2. Pomiješajte brašno, prašak, sol, kokos i mljevene pečene lješnjake.Jaja i šećer miksajte na najvećoj brzini dok ne dobijete blijedu smjesu koja je udvostručila volumen. Dodajte maslac, ulje i kiselo vrhnje, pa sve dobro izmiješajte, a na kraju dodajte i mrkvu. Sjedinite obje smjese, prebacite u kalup i poravnajte.
  3. Pecite oko 45 minuta, tj. dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe čista.Pečeni kolač ohladite u kalupu, a zatim ga izvrnite na tanjur i prerežite. Biskvit je dosta nježan, pazite da vam ne pukne kod prebacivanja iz kalupa.
  4. Dok se biskvit hladi, pripremite kremu. Mikserom pomiješajte mascarpone, boubon vanilija šećer i otopljenu bijelu čokoladu.
  5. Zatim ulijte tekuće vrhnje za šlag i miksajte dok ne dobijete lijepu, čvrstu kremu. Ohladite do korištenja.
  6. Prvu koru biskvita premažite s oko 1/3 kreme, zatim stavite drugu koru, pa premažite tortu i izvana. Ako se odlučite ukrasiti ju kao ja, dio kreme sačuvajte, obojite bojama u prahu ili gelu.

Posluživanje: Tortu držite u hladnjaku do posluživanja. Najbolja je kad se dobro ohladi (preko noći) i kad se krema i biskvit dobro povežu.

Savjet: Lješnjake pripremite tako da ih prvo prepečete na suhoj tavi dok ne zamirišu i počnu dobivati boju. Zatim im skinete kožicu trljajući ih suhom krpom, a onda ih sameljite. Mogu ostati i krupniji komadi, doprinijet će teksturi.

Ajvar

Razmazi svoje nepce