Slastice i kolači

Slatka napast

Krafne punjene džemom od marelice

Punjene krafne simboliziraju vrijeme poklada i karnevala, kada zimski dani mirišu na toplo prženo tijesto i omiljeni džem od marelica.

  • 120 min
  • Složeno
Krafne punjene džemom od marelice

Sastojci

Za krafne:

  • 1 kg Mješavine za fritule i krafne Podravka
  • 70 g svježeg kvasca
  • 70 ml ulja
  • 3 jaja
  • 4 žlice ruma
  • 260 ml mlake vode
  • naribana korica 1 limuna
  • naribana korica ½ naranče
  • 1 l suncokretovog ulja za prženje
  • šećer u prahu za posipanje

Za nadjev:

Priprema

  1. Kvasac razmrvite, prelijte s nekoliko žlica tople vode i otopite. Pospite s nekoliko žličica mješavine i ostavite stajati 5 minuta da se kvasac aktivira.
  2. Mješavinu za fritule i krafne stavite u posudu, dodajte kvasac i promiješajte. Dodajte ulje, jaja, rum i vodu, naribanu koricu limuna i naranče.
  3. Miješajte mikserom, nastavkom za tijesto na niskoj brzini. Tijesto je potrebno dobro umijesiti kako bi postalo glatko i elastično, barem 15 minuta.
  4. Umiješeno tijesto oblikujte rukama u kuglu, prebacite ga u čistu zdjelu, pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom te ga ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči. Oko 30 minuta.
  5. Udvostručeno tijesto premijesite pa ga zatim razdijelite na 23 komada težine oko 70 g. Svaki komad tijesta rukama oblikujete u kuglicu – krafnu. Složite krafne na lim za pečenje koji ste lagano pobrašnili i vodite računa o razmaku.
  6. Pokrijte ih folijom ili važnom krpom i ostavite ih da se podižu još 60 minuta na sobnoj temperaturi. U dubljoj posudi dobro zagrijte ulje na 170°C.
  7. Pržite krafne tako da pažljivo rukama spustite jedenu po jednu u zagrijano ulje. Uvijek gornju stranu stavite prvu u ulje i nemojte pržiti više od 4 do 5 krafni istovremeno.
  8. Pržite ih prvo dvije minute u poklopljenom loncu, zatim otklopite i pažljivo okrenite krafne te nastavite ih pržiti još 2 – 3 minute.
  9. Pržene krafne izvadite iz ulja pomoću šupljikave žlice i odložite ih na kuhinjskom ubrusu kako bi se ocijedio višak masnoće.
  10. Još tople krafne posipajte šećerom u prahu, a kada se potpuno ohlade nadjenite ih džemom od marelice pomoću slastičarske vrećice ili šprice.

Posluživanje: Poslužite ih i uživajte.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina