Roštilj s hladnim umakom od rajčice

Iskoristite lijepo vrijeme i pripremite ovaj zanimljivi roštilj s pljeskavicama, pecivom i finim umakom od rajčica.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Roštilj s hladnim umakom od rajčice

Sastojci

Za pecivo

Za umak

  • 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g)
  • 6 češnja češnjaka
  • 40 g oguljenih badema
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 2 kriške kruha

Za pljeskavicu

Za prilog

  • 100 g svježe crvene paprike
  • 50 g ljubičastog luka
  • 30 g rikule

Priprema

  1. U posudu stavite brašno, kvasac, jaje i sol, a u drugoj posudi zagrijte mlijeko sa 100 ml vode i maslac do otprilike 50 ᵒC tek toliko da se maslac otopi.
  2. Brašno i mlijeko zajedno dobro izmiješajte da se dobro poveže. Tijesto izvadite na podlogu, malo premijesite rukama i pokrijte krpom da se diže nekih 40-ak minuta.
  3. Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i napravite male kuglice (8-10 kom).
  4. Stavite ih u lim za pečenje, lagano ih pritisnite dlanom i pokrijte krpom. Kad se udvostruče u veličini stavite ih peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 ᵒC 15-20 minuta.
  5. U električnu sjeckalicu stavite bademe i dobro ih sameljite. Dodajte ocat, peršin, češnjak, natrgane kriške kruha bez kore, sjeckanu rajčicu, sol, papar i ulje. Dobro usitnite tako da bude gust (poput vrhnja), a ako je pregust, razrijedite ga s malo crnog vina. Držite ga poklopljenog u hladnjaku do posluživanja.
  6. Fant razmutite u 70 ml mlake vode, dodajte ga mesu, dobro izmiješajte i pustite da odstoji 30-ak minuta, pa oblikujte 4 pljeskavice.
  7. Na zagrijanoj nauljenoj roštilj tavi popecite meso oko 2 minute sa svake strane, pa ga izvadite sa strane.
  8. U pecivo za hamburger prvo stavite očišćene i na ploške narezane ljubičasti luk i papriku. Na njih položite meso, po njemu rasporedite malo umaka, a na njega stavite rikulu.

Posluživanje: Poklopite gornjim dijelom peciva i poslužite.

Savjet: Ovaj ukusni umak možete poslužiti i uz razna pečena mesa.

Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće