Zapečeno grilano povrće
- Recept by coolinarika.com -Zapečeno grilano povrće rado je viđeno na tanjuru vegetarijanaca, a onima koji ne mogu bez mesnog zalogaja, osmijeh će izmamiti dodatak pancete.

Priprema
Papriku narežite na dulje plosnate komade. Batat očistite i narežite na ploške debljine 0,5 cm, dodajte 1 žlicu ulja i promiješajte. Tikvice narežite na duguljaste ploške iste debljine te izmiješajte s 1 žlicom ulja. Patlidžan narežite i lagano posolite, stavite u cjedilo i ostavite 10 minuta pa isperite pod mlazom vode. Na dobro zagrijanoj grill tavi (ili teflonskoj) popecite papriku s obiju strana i izvadite. Popecite zatim ploške batata da postane mekan. Kratko popecite i tikvice da postanu podatne. Patlidžan nauljite i također popecite. Sadržaj vrećice Fanta isipajte u 300 ml mlake vode i miješajte pjenjačom dok umak ne zavri. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri uz miješanje. U duguljasti nauljen kalup (25 cm × 10 cm × 7 cm) prvo stavite red tikvica, zatim red paprika, pola količine batata pa ploške sira. Preko njih ulijte pola količine umaka. Ponovite red batata i završite patlidžanom, a po njemu prelijte preostali umak. Na vrh posložite ploške pancete. Pospite sirom ribancem i pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C. Pečeno povrće pustite da se malo ohladi u kalupu (15 minuta) pa zatim izrežite na ploške.
Posluživanje: Poslužite s popečenim ploškama kruha.
Savjet: Ako želite vegetarijansko jelo, izostavite pancetu.