Čupava pita
- Recept by coolinarika.com -Džem od marelica lako je uskladiti s cijelim plodovima marelice, a još jednostavnije je te dvije komponente uklopiti u jednostavnu čupavu pitu za ugodno druženje u poslijepodnevnim satima.

Priprema
Pomiješajte glatko i oštro brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo, dodajte mljevene bademe, vanilin šećer, hladan maslac narezan na listiće i razradite u mrvičastu strukturu koristeći električnu miješalicu. Zatim dodajte žumanjke, kiselo vrhnje pa još kratko promiješajte električnom miješalicom. Trećinu tijesta odvojite. Tijesto stavite u tepsiju (35x20 cm) obložen papirom za pečenje i utisnite da dobijete podlogu. Preko tijesta stavite džem, lagano premažite i rasporedite narezane marelice. Tijesto (1/3) hladno razmrvite preko voća. Pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta, odnosno do zlatne boje.
Posluživanje: Pečeni kolač ohladite, narežite i poslužite.
Savjet: Umjesto svježih marelica možete koristiti marelice iz kompota.