Makedonska voćna salata

Osim podneblja i godišnje doba vam diktira sastav voćne salate. Ova osebujna salata savršeno je ljetno rashlađenje, a zimi jednostavno neke vrste sezonskog voća zamijenite kandiranim.

  • 30 min
  • Jednostavno
Makedonska voćna salata

Sastojci

  • 250 g lubenice
  • 250 g jabuka
  • 250 g krušaka
  • 200 g naranči
  • 100 g svježih borovnica
  • 100 g svježih malina
  • 250 g svježih jagoda

Za sirup

Priprema

  1. Voće složite po vrstama u širu staklenu posudu.
  2. Bobičasto voće operite.
  3. Lubenicu narežite na trokutiće.
  4. Jabuke i kruške ogulite. Cijelim jabukama izvadite središnji dio sa sjemenkama pa ih narežite na kolutove. Kruške narežite na ploške i uklonite sjemenke.
  5. Od šećera, limun šećera i limunova soka, maraskina i ruma napravite sirup. Zagrijte ga na laganoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim sirup ohladite.
  6. Pripremljeni sirup prelijte preko voća.
  7. Naranče ogulite, a kriške očistite od bijele kožice.

Posluživanje: Sve dobro rashladite i poslužite.

Savjet: Zimi možete neke vrste sezonskog voća zamijeniti kandiranim.

Začini inspiracije

Monozačini