Svako umjetničko remek-djelo odlikuje se svojom jednostavnošću. Malo bosiljka pretvorit će tvoj ručak u divnu mediteransku melodiju, a malo kurkume učinit će večeru egzotičnom orijentalnom pričom. Svako jelo uz malo papra, mljevene paprike i peršina postaje drugi film. Neka ti jelo bude platno, a grančica ružmarina tvoj kist.
Za stvaranje remek-djela trebat ćete
Isprobajte ih u ovim receptima
Zanimljivost
-
Začini u crvenom
Kako bismo mogli kuhati bez boja? Zamislite da su sve namirnice bezbojne poput vode ili bijele poput mlijeka. Prvo, ne bismo...
-
Pregled suhih začina
Doživite li začine kao materijal za izražavanje kreativnosti, s lakoćom ćete stvoriti kulinarska remek djela! Pritom se vodite...
-
7 malih tajni primjene začina
Začini imaju višestruku primjenu u kulinarstvu, pa je važno znati ispravno ih koristiti. Naučite neke male tajne primjene...
-
Opojni cimet
Potaknuti svoje nepce na istraživanje i uživanje u novim okusima lako je uz začine. Još kad oni imaju blagotvorni učinak...
-
Ljekovita svojstva začina
Osim što utječu na okus jela, začini ističu aromu, jelu daju i određenu boju, a koriste se i kao sredstvo za konzerviranje....
-
Ljekovitost začina
U vrtu, na prozoru ili na balkonu posadite lavandu, ružmarin, kadulju, bosiljak i majčinu dušicu. Osim što će vas svojim...
-
Zapanjujuće moći kurkume
Znanstvenici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Prije nekoliko godina, u američkom...
-
Prepustimo se začinima, svježim i suhim!
Začini se koriste u kulinarstvu oplemenjujući jela, u medicini zbog ljekovitih svojstava i u kozmetičkoj industriji. Unatoč...
-
Curry
U tradicionalnoj kineskoj medicini curry prah se koristi za liječenje prvenstveno problema probavnog sustava, a potom i rada...
-
Kurkuma
Kurkuma je koncentirarni izvor jednog od najpoznatijih fitonutrijenata – kurkumina, za koji se smatra da može blagotvorno...
-
Bosiljak
Zbog sadržaja eugenola, bosiljak se smatra začinom s izuzetno jakim antiupalnim svojstvima.
-
Kajenski papar
Kod upotrebe kajenskog papara vrijedi pravilo „manje je više“ jer zaista može jako zaljutiti jelo. Uvijek ga kasnije možemo...
-
Čili
Različiti čili začini mogu biti različite ljutine pa je stoga potrebno isprobati na vrhu prsta kako bi se količina prilagodila...
-
Klinčić
Zbog intenzivnog okusa i arome klinčić je potrebno pažljivo dozirati kako ne bi prevladao i preuzeo glavni okus jelima.
-
Začini kao sastavni dio obroka
Zbog intenzivne arome i okusa, začine upotrebljavamo u malim količinama, čime ne povećavamo unos kalorija u organizam.
-
Začini i njihova primjena
Određeni začin namijenjen je za točno određeno jelo, a njihovo doziranje ili kombiniranje je stvar intuicije i treninga.
-
Egzotični začini
Smatra se kako ljuta hrana može pomoći ubrzati metabolizam te time i pomoći prilikom mršavljenja, a i smanjiti začepljenost...
Namirnice
-
Cimet
Ukoliko ste u dilemi koji oblik cimeta bi trebali imati u svojoj kuhinji, odgovor je – oba, i mljeveni i u obliku štapića....
-
Klinčić
Prilikom upotrebe klinčića treba voditi računa da intenzivan okus ne prevlada začinjenim jelom pa je najbolje koristiti mlinac...
-
Kurkuma
Taj omiljeni začinski prah ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji, budući da se nalazi u gotovo svakom jelu. Ima ga i u ostalim...
-
Lovor
Njegova aroma dolazi do izražaja u marinadama za meso, perad i ribu u kojima se kratko kuha da bi oplemenio cijelu marinadu,...
-
Bosiljak
Svježi bosiljak možete umiješati u maslac sa svježe mljevenim paprom i naribanom limunovom koricom pa ćete dobiti aromatični...