Leckerli

Stoljećima star recept za leckerle potječe iz grada Basela. Kolačići u obliku pravokutnika začinjeni su “zimskim” začinima poput cimeta i klinčića i odlična su pratnja šalici kave ili voćnoga čaja.

  • 60 min
  • Srednje zahtjevno
Leckerli

Sastojci

Priprema

  1. Brašno izmiješano s praškom za pecivo pomiješajte sa šećerom, đumbirom, cimetom, klinčićem i muškatnim oraščićem.
  2. Dodajte krupno sjeckane bademe, limunovu i narančinu koricu, maslac narezan na listiće te med koji ste prethodno malo zagrijali.
  3. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga neka stoji na hladnom mjestu najmanje sat vremena ili preko noći.
  4. Ohlađeno tijesto potom ostavite na sobnoj temperaturi oko 30 minuta, premijesite ga i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, na debljinu 3-4 mm.
  5. Tijesto potom stavite na namašćeni pleh (vel. 40×32 cm) i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 15-20 minuta.

Posluživanje: Još topli kolač nožem narežite na pravokutnike ili ga izrežite pravokutnim kalupom.

Savjet: Ako nemate polubijelo brašno, možete upotrijebiti i glatko bijelo brašno.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje