Mazanica bake Kate

Medeni okus grožđica u ovoj se priči izvrsno stopio s maslacem u nadjevu. Mazanicu po originalnom receptu premažite mješavinom vrhnja i žumanca ili pak rastopljenim maslacem. Bakini kolači vladaju!

  • 120 min
  • Složeno
Mazanica bake Kate

Sastojci

Za tijesto

  • 1 žumance
  • 20 g svježeg kvasca
  • oko 300 ml mlijeka
  • 85 g šećera
  • 600 g Namjenskog brašna za dizana tijesta Podravka
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 50 g maslaca

Za nadjev

  • 200 g grožđica
  • 120 g maslaca

Za premazivanje

  • 1 žumance
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Priprema

  1. Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka u koje ste dodali 1 žličicu šećera (5 g).
  2. U duboku zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte preostali šećer, kiselo vrhnje, maslac, žumance, preostalo mlijeko i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite dok ne dobijete glatko tijesto.
  3. Tijesto ostavite dizati oko sat vremena i podijelite na tri jednaka dijela.
  4. Svaki dio tanko razvucite tako da dobijete pravilnu četvorinu (pravilan četverokut). Premažite tijesto trećinom rastopljenog maslaca, pospite trećinom grožđica i savijte. Isti postupak ponovite i s druga dva dijela tijesta.
  5. Savitke tijesta stavite u namazani lim (vel. 36×22 cm) i premažite mješavinom vrhnja i žumanca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 35 minuta.

Posluživanje: Pečenu mazanicu ohladite i poslužite kao desert nakon ručka.

Savjet: Vruću pečenu mazanicu možete premazati i s oko 20 g otopljenog maslaca, ali tada sirove savitke tijesta nemojte premazivati mješavinom vrhnja i žumanca.

Dobri stari pekmezi

Toliko dobri da ćete se raspekmeziti.