Mazanica bake Kate
- Recept by coolinarika.com -Medeni okus grožđica u ovoj se priči izvrsno stopio s maslacem u nadjevu. Mazanicu po originalnom receptu premažite mješavinom vrhnja i žumanca ili pak rastopljenim maslacem. Bakini kolači vladaju!

Priprema
Kvasac razmrvite u 100 ml mlakog mlijeka u koje ste dodali 1 žličicu šećera (5 g). U duboku zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte preostali šećer, kiselo vrhnje, maslac, žumance, preostalo mlijeko i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto ostavite dizati oko sat vremena i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tanko razvucite tako da dobijete pravilnu četvorinu (pravilan četverokut). Premažite tijesto trećinom rastopljenog maslaca, pospite trećinom grožđica i savijte. Isti postupak ponovite i s druga dva dijela tijesta. Savitke tijesta stavite u namazani lim (vel. 36×22 cm) i premažite mješavinom vrhnja i žumanca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 35 minuta.
Posluživanje: Pečenu mazanicu ohladite i poslužite kao desert nakon ručka.
Savjet: Vruću pečenu mazanicu možete premazati i s oko 20 g otopljenog maslaca, ali tada sirove savitke tijesta nemojte premazivati mješavinom vrhnja i žumanca.