Slatke uši (palmiers) s pekmezom od šljiva

Slatke uši uobičajeno se rade samo s lisnatim tijestom i šećerom, no vjerujte da im pekmez od šljiva samo doprinosi. Ovih je 20 komada nestalo u času! Zahvaljujemo blogerici Matejki Buča na ustupljenom receptu

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Slatke uši (palmiers) s pekmezom od šljiva

Sastojci

Za lisnato tijesto:

Priprema

  1. Prvo pripremite tijesto, najbolje dan prije da odmori ali možete i isti dan.Mikserom sa spiralnim nastavcima ili kukom pomiješajte brašno, vodu, limun šećer i sol.
  2. Mijesite dok tijesto ne postane dosta glatko i počne se odvajati od stijenki posude. Tijesto će biti mekano i ljepljivo i neće se dati oblikovati previše. Zatim ga prebacite na dobro pobrašnjenu površinu, pobrašnite i njega i oblikujte u kvadrat koliko ide te poklopite pa pustite da odstoji 10-15 minuta.
  3. Odstajalo tijesto razvaljajte što tanje možete, pazeći da se ne lijepi za plohu i valjak – dakle, brašnite stalno. Kad ste razvaljali, višak brašna s površine tijesta očistite mekom četkicom (poput one za šminkanje) pa tijesto premažite mekim maslacem (koristite 1/3 ukupne količine). Mažite dio po dio, nježno, jer je tijesto jako mekano i lako puca.
  4. Sada donju trećinu tijesta preklopite preko sredine pa onda i gornju trećinu preko toga. Razvaljajte na isti način. Ponovno očistite od brašna pa premažite maslacem. Ponovno preklopite trećinu preko sredine, pa drugu stranu također preko sredine, ali ovaj puta s lijeva na desno.
  5. Sada zadnji puta valjate tijesto, očistite brašno s njega i premažite cijelo s preostalim maslacem. Ponovno preklopite donju trećinu preko sredine pa gornju preko toga, ali onda i lijevu i desnu tako da dobijete kvadrat. Zamotajte u prozirnu foliju i ohladite oko 2 sata ili preko noći.
  6. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  7. Hladno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu oko 2-3 mm.Odrežite rubove tako da dobijete pravilni pravokutnik, pa ga položite na površinu posutu smeđim šećerom, tako da se šećer utisne u donju stranu tijesta.
  8. Premažite tijesto pekmezom.Savijajte dužu stranu prema sredini tijesta, a zatim isto ponovite i s druge strane, tako da se dvije rolade sretnu u sredini.Pomoću zubnog konca, križajući krajeve, odrežite keksiće debljine oko 8-10 mm.
  9. Položite ih u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta, tj. dok ne postanu zlatni i hrskavi.

Posluživanje: Držite u dobro zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi 3-4 dana.

Savjet: Keksiće možete rezati i nožem, ali ako upotrijebite zubni konac, biti će uredniji.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont