Hrvatsko podneblje

Domaće je domaće

Vesela makovnjača

Za obožavatelje maka ovaj kolač bit će pravo veselje, a ugodno će iznenaditi i vaše najdraže za vrijeme hladnih dana.

  • 65 min
  • Srednje zahtjevno
Vesela makovnjača

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

Priprema

  1. Brašno pomiješajte s malo soli i instant kvascem.
  2. Jaje, šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte i zajedno s otopljenim maslacem dodajte brašnu. Dodajući toplo mlijeko izradite glatko tijesto. Miješajte dok se ne počne odvajati od stjenki posude.
  3. Tijesto je "teže" te i dizanje traje duže (oko 2 sata).
  4. Za to vrijeme pripremite nadjev tako da mak sameljete i pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i prelijete kipućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se ohladi.
  5. Prije nanošenja na tijesto umiješajte snijeg od bjelanjka.
  6. Dignuto tijesto tanko razvaljajte (0,5 cm) i premažite filom. Savijte savijaču i stavite u tepsiju (ili kalup 35 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavite da se pokriveno diže oko 20 minuta.
  7. Tijesto premažite žumanjkom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. Na pola pečenja kolač prekrijte papirom za pečenje da ne dobije jako tamnu boju.

Posluživanje: Kolač ostavite da se ohladi, zatim pospite šećerom, narežite i poslužite.

Savjet: Pečeni kolač možete odmah premazati rastopljenim maslacem da korica omekša.

Gulaš

Inspirirani tradicijom