Mirisni kolač s bademima i dunjama

Mirisna rapsodija okusa koju tvore dunja, limun i badem sjedinjeni u ovoj profinjenoj slastici  pravi je odabir okusa za jesenska poslijepodneva.

  • Srednje zahtjevno
Mirisni kolač s bademima i dunjama

Sastojci

Za tijesto

Za pire

Za nadjev

  • 2 jaja
  • 2 žumanjka
  • 80 g šećera
  • 150 g mljevenih badema
  • 1 Limun šećer Dolcela
  • 40 g badema u listićima

Priprema

  1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i malo soli. Dodajte mljevene bademe, šećer, jaje i narezani maslac. Zamijesite tijesto i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
  2. Dunje očistite, narežite na ploške i nakapajte limunovim sokom. Prelijte vodom i kuhajte dok ne omekšaju (oko 10 minuta).
  3. Dunje ocijedite i štapnim mikserom izmiksajte u pire. Umiješajte vanilin šećer, šećer i ohladite.
  4. Zatim tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pite (Ø 24 cm) tako da prekrijete i rubove.
  5. Tijesto premažite (obilno) pireom, a 1/3 ostavite.
  6. Za nadjev odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg, a žumanjke pjenasto izmiješajte sa šećerom.
  7. Dobivenoj smjesi dodajte bademe, limun šećer i ostatak pirea od dunja i snijeg od bjelanjaka.
  8. Smjesu prelijte preko kolača, poravnajte i pospite listićima badema. Kolač pecite na 180 °C oko 45 minuta.

Posluživanje: Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu i poslužite.

Savjet: Kada razvaljano tijesto utisnete u kalup, ostavite ga da viri oko 1 cm iznad ruba kalupa kako se kod pečenja ne bi previše uvuklo.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont