Žgvacet od domaće kokoši

Tradicionalni domaći ručak pripremljen u blagdansko vrijeme biti će savršena odluka u vrijeme obiteljskog okupljanja.

  • 90 min
  • Složeno
Žgvacet od domaće kokoši

Sastojci

Domaće šurlice ili makaruni (na prst):

Domaće šurlice ili makaruni (na prst):

  • 150 - 200 ml vode

Domaće šurlice ili makaruni (na prst):

  • 1 jaje

Domaće šurlice ili makaruni (na prst):

  • sol

Domaće šurlice ili makaruni (na prst):

  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema

  1. Kokoš narežite na manje komade i pospite Vegetom, slatkom paprikom i promiješajte.
  2. U široj posudi zagrijte ulje i stavite pržiti komade kokoši dok ne dobije zlatnožutu boju.
  3. Meso izvadite iz posude te na masnoću dodajte sitno nasjeckani luk i popecite dok ne izgubi tekućinu. Dodajte nasjeckani češnjak, mrkvu i celer narezane na sitnije kocke.
  4. Kad povrće omekša vratite meso, podlijte s vodom toliko da prekrije meso te pirjajte poklopljeno 20-ak minuta. Nemojte miješati nego protresite posudu.
  5. Nakon 20-ak minuta dodajte koncentrat rajčice, klinčiće, muškatni oraščić, crni papar i sol po potrebi. Ulijte vino te kuhajte otklopljeno još 20-ak minuta ili dok meso ne omekša (ako je prava domaća kokoš kuhanje će trajati i sat vremena).
  6. Za domaće šurlice ili makarune (na prst), od brašna, vode, jajeta, soli i maslinovog ulja umijesite čvrsto tijesto. Pustite ga da odstoji 1-2 sata.
  7. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini i narežite na kvadratiće (4x4 cm).
  8. Kvadratićima zavrnite dva suprotna kraja i stisnite potom da se zalijepe.
  9. Makarune skuhajte u posoljenoj vodi.

Posluživanje: Žgvacet poslužite s kuhanom tjesteninom.

Savjet: Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu plohu i pustite da odstoji da se malo osuši. Kod kuhanja kuhajte dio po dio da se tijesto ne zalijepi.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja