Žgvacet od domaće kokoši
- Recept by coolinarika.com -Tradicionalni domaći ručak pripremljen u blagdansko vrijeme biti će savršena odluka u vrijeme obiteljskog okupljanja.

Priprema
Kokoš narežite na manje komade i pospite Vegetom, slatkom paprikom i promiješajte. U široj posudi zagrijte ulje i stavite pržiti komade kokoši dok ne dobije zlatnožutu boju. Meso izvadite iz posude te na masnoću dodajte sitno nasjeckani luk i popecite dok ne izgubi tekućinu. Dodajte nasjeckani češnjak, mrkvu i celer narezane na sitnije kocke. Kad povrće omekša vratite meso, podlijte s vodom toliko da prekrije meso te pirjajte poklopljeno 20-ak minuta. Nemojte miješati nego protresite posudu. Nakon 20-ak minuta dodajte koncentrat rajčice, klinčiće, muškatni oraščić, crni papar i sol po potrebi. Ulijte vino te kuhajte otklopljeno još 20-ak minuta ili dok meso ne omekša (ako je prava domaća kokoš kuhanje će trajati i sat vremena). Za domaće šurlice ili makarune (na prst), od brašna, vode, jajeta, soli i maslinovog ulja umijesite čvrsto tijesto. Pustite ga da odstoji 1-2 sata. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini i narežite na kvadratiće (4x4 cm). Kvadratićima zavrnite dva suprotna kraja i stisnite potom da se zalijepe. Makarune skuhajte u posoljenoj vodi.
Posluživanje: Žgvacet poslužite s kuhanom tjesteninom.
Savjet: Oblikovano tijesto stavite na pobrašnjenu plohu i pustite da odstoji da se malo osuši. Kod kuhanja kuhajte dio po dio da se tijesto ne zalijepi.