Krafne (Pokladnice)
- Recept by coolinarika.com -Silno vam je stalo da o pokladama ne kupite gotove, nego sami ispečete krafne? Mala tajna, uštrcajte špricom za ukrašavanje torti (najtanjim nastavkom) u središte gotovih krafni malo miješanog džema. Svi će se pitati kako vam je uspjelo.

Priprema
U brašno umiješajte kvasac. Maslac sobne temperature izmiješajte sa šećerom, pa dodajte žumanjke i miješajte dalje dok ne postane pjenasto. Dodajte limun šećer, rum, malo mlijeka, malo brašna i posolite. Dalje miješajte naizmjenično dodavajući preostalo mlijeko i brašno. Izradite tijesto kuhačom ili električnom miješalicom da postane glatko, odnosno dok se više ne prima za kuhaču i stjenke posude. Ostavite da se tijesto diže na toplom mjestu dok udvostruči volumen. Dignuto tijesto razvaljajte na l/2 cm debljine, pa izrezujte krugove čašom promjera oko 8 cm ili kalupom. Rubove krugova premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo džema, pa poklopite drugim krugom tijesta i manjom čašom ili modlicom utisnite i obrežite rubove. Slažite ih na pobrašnjenu dasku i ostavite da se dižu pokrivene ubrusom. Dignute pokladnice stavljajte peći u veću količinu dobro ugrijanog ulja, ali tako da ih položite u ulje s gornjom stranom. Pecite pokriveno oko 3 minute, a zatim maknite poklopac, okrenite pokladnice i pržite dalje dok se ne zarumeni i druga strana. Vadite ih šupljikavom lopaticom i stavljajte na upijajući papir.
Posluživanje: Još tople krafne posipajte šećerom u prahu.
Savjet: Tijesto za pripremu pokladnica ne smije se ohladiti, stoga se radi u toploj, zatvorenoj prostoriji, a brašno treba biti sobne temperature.