Poljska - Prozračna juha od kiselice

Poljska kuhinja zanimljiv je spoj političko-geografskih utjecaja i etničkih skupina koje žive u zemlji. U poljskoj kuhinji izrazit je utjecaj ruske, njemačke, austrijske, židovske, češke, ali i talijanske i francuske kuhinje. Na kvalitetu poljske kuhinje utječe i činjenica da oko ¼ od ukupnog broja stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva, te je tako Poljska između ostalog svugdje u svijetu poznata po svojim suhomesnatim i pekarskim proizvodima.

  • 40 min
Poljska - Prozračna juha od kiselice

Sastojci

  • 700 ml vode
  • sol
  • 50 g maslaca
  • 120 g luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 list Vegeta Maestro lovora
  • ½ žličice pimenta
  • 1 žlica Vegete
  • 2 šake kiselice (oko 50 g)
  • 300 ml kiselog vrhnja 20 % mliječne masti
  • 2 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
  • 4 šnite kruha (alpskog)
  • svinjska mast (oko 50 g)
  • 4 jaja
  • 3 žlice alkoholnog octa

Priprema

  1. U kipućoj slanoj vodi kratko pofurite kiselicu, ocijedite je i ubacite u hladnu vodu s ledom.
  2. U zagrijanu posudu stavite maslac, a kad se rastopi dodajte nasjeckani luk i kratko ga popržite.
  3. Dodajte češnjak prerezan na pola, lovor, piment i lagano pržite dok luk ne omekša.
  4. Dodajte 1 žlicu Vegete, promiješajte, ulijte vodu i kad zakuha kuhajte još 10 minuta.
  5. Juhu procijedite i vratite je na vatru.
  6. Dodajte ohlađenu kiselicu i kuhajte oko 5 minuta.
  7. U zdjelici zajedno pomiješajte vrhnje i brašno te postepeno ulijte oko 200 ml vruće juhe uz neprestano miješanje.
  8. Dobro razmutite i lagano ulijte natrag u juhu.
  9. Kratko prokuhajte pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
  10. Tako pripremljenu juhu ulijte u bocu za šlag, zatvorite i umetnite patron te ostavite na toplom.
  11. Kruh popecite u tavici na svinjskoj masti do zlatne boje.
  12. Odrežite koricu i valjkom razvaljajte na tanko, još kratko popecite, izvadite ga, pa kad se ohladi narežite na štapiće.
  13. U većoj posudi zakuhajte vodu, dodajte ocat i pustite da zakipi.
  14. Smanjite vatru da voda samo ključa i jaja jedno po jedno razbijte u vodu, kratko kuhajte da žumanjak ostane tekući te odmah vadite van.

Posluživanje: Juhu iz boce pjenasto poslužite s poširanim jajetom uz štapiće od kruha.

Savjet: U brašno pomiješano s vrhnjem dodajte malo tople juhe kako se vrhnje prilikom dodavanja u juhu ne bi zgrušalo.

Ajvar

Razmazi svoje nepce