Kraljevska šarlota

Šarlote su slastice kojih ima više verzija. Sastavljene od biskvita i keksa i krema ili voća, mogu biti pečene ili nepečene. Pripremite i vi svoju Charlotte Royal koja je svakako vrijedna pažnje.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Kraljevska šarlota

Sastojci

Za biskvit

Za premaz biskvita

Za kremu

Priprema

  1. Za biskvit
  2. U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
  3. Dva lima za pečenje (40x31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu. Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  4. Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.
  5. Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
  6. Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
  7. Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
  8. Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu. Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.

Za kremu

  1. U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući. Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
  2. Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
  3. Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
  4. Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
  5. U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.

Posluživanje: Ohlađenu šarlotu okrenite na tanjur, uklonite posudu, prozirnu foliju i poslužite.

Savjet: Ovu šarlotu možete iskombinirati s više vrsta marmelade i kompota.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje