Jelačić ploške

Slavni ban nije inspirirao samo domoljubnu pjesmu punu zanosa, nego i slastičare. Fine ploške nazvane po njemu javljaju se u mnogim inačicama, različitim po broju jaja, količini vrhnja i čokolade, dakle od najraskošnije do najskromnije.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Jelačić ploške

Sastojci

Za biskvit

  • 180 g oraha
  • 90 g kakaa u prahu
  • 6 žumanaca
  • 6 bjelanaca
  • 180 g šećera

Za kremu

  • 100 ml mlijeka
  • 350 g čokolade
  • 200 ml slatkog vrhnja

Za preljev

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml slatkog vrhnja

Priprema

  1. Žumanca i šećer pjenasto izmješajte, dodajte kakao u prahu i orahe. Lagano umiješajte dobro tučeni snijeg od bjelanaca. Izlijte smjesu u pravokutni pleh i pecite oko 20 minuta na 180°C.
  2. Pečeni biskvit odmah prerežite na dva dijela.
  3. Prokuhajte mlijeko, a čokoladu otopite na pari pa je dodajte u mlijeko.
  4. Sve izmiješajte, dobro ohladite i umiješajte tučeno slatko vrhnje.
  5. Polovicom kreme premažite list biskvita, a drugi list stavite na kremu. Preostalim dijelom kreme premažite površinu biskvita pa sve prelijte čokoladnom glazurom.
  6. Za glazuru čokoladu izlomite, stavite je u posudi na drugu posudu s kipućom vodom i lagano miješajući otopite. Neka slatko vrhnje zakipi pa ga dodajte otopljenoj čokoladi. Skinite s vodene kupelji i nastavite miješati metlicom za snijeg dok ne dobijete jednoličnu glatku masu.

Posluživanje: Kolač dobro ohladite u hladnjaku i narežite na ploške.

Savjet: Budući da mlijeko s čokoladom morate dobro ohladiti, možete kolač ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje