Torta od badema i naranče

Kombinacija orašastih plodova i naranče uvijek je dobitna, u gurmanskom smislu, naročito ako ima formu torte. Posebnost ove torte jest da šlag krema nije njezin sastavni dio, već se poslužuje zasebno.

  • 70 min
Torta od badema i naranče

Sastojci

Za biskvit

  • 100 ml vode
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g mljevenih badema
  • 2 žlice badema u listićima
  • 1 naranča (180 g)

Za kremu

Priprema

  1. Naranču dobro operite u vrućoj vodi i narežite je zajedno s korom.
  2. Narezanu naranču prelijte vodom i kuhajte dok ne omekša (oko 15 minuta), a zatim je u električnoj sjeckalici usitnite da dobijete pulpu, pa je ohladite.
  3. Za to vrijeme žumanjke i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte ohlađenu pulpu od naranče i sve dobro promiješajte.
  4. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte malo soli i mljevene bademe, a zatim i kremu od žumanjaka i naranče.
  5. Smjesu istresite u kalup za torte (ø 24 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Površinu pospite listićima badema. Pecite oko 40-50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pečeni biskvit ostavite neka se hladi u kalupu.
  6. Mlijeko i svježe ocijeđeni narančin sok pomiješajte, uspite sadržaj vrećice šlag kreme i miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete čvrstu kremu.

Posluživanje: Tortu ohladite, narežite na šnite i poslužite s pripremljenom kremom i ukrasima od naranče.

Savjet: U vrijeme sezone mandarina možete upotrijebiti njih umjesto naranči. Bez obzira na to koje voće rabite, važno je da ga dobro operete.

Gulaš

Inspirirani tradicijom