Lungići u košuljicama

Novogodišnji je stol nezamisliv bez svinjetine. Želite li napraviti odmak od klasično pečene svinjetine, pripremite lungiće koje ćete obložiti mješavinom gljiva i odjenuti u lisnato tijesto. Poslužite uz umak s marsala vinom.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Lungići u košuljicama

Sastojci

  • 900 g svinjskog fileta (2 lungića)
  • 1 žlica Vegete
  • 40 g Senfa estragon Podravka
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 400 g šampinjona
  • 10 g suhih vrganja
  • 2 žličice Vegete Natur chili
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • 1-2 žlice krušnih mrvica
  • 2 jaja
  • 80-100 g Pancete Podravka
  • 500 g Zamrznutog lisnatog tijesta Podravka

Za umak

  • 30 g maslaca
  • 1 žlica ulja
  • 50 g lučica
  • 200 ml vode
  • 1 žličica Vegete
  • 100 ml marsale
  • 1 žličica Gussnela Dolcela
  • 1 žličica kapara

Priprema

  1. Lungiće očistite od žilica, posipajte Vegetom i natrljajte senfom.
  2. U široj tavi na ulju popecite pripremljene lungiće sa svih strana, izvadite iz tave i ohladite.
  3. Na istoj masnoći popecite šampinjone narezane na listiće. Dodajte narezane suhe vrganje koje ste prethodno 10-ak minuta močili u vodi, Vegetu natur chili, nasjeckani češnjak i zajedno pirjajte da ispari tekućina. Na kraju dodajte peršin.
  4. Pirjane gljive ohladite. Nakon toga gljivama dodajte krušne mrvice, razmućeno jaje i sve dobro izmiješajte.
  5. Svaki pripremljeni lungić obložite pripremljenim gljivama, a zatim preko šampinjona po širini lungića stavite narezanu pancetu na tanje duže ploške.
  6. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine lisnatog tijesta i premažite razmućenim jajem. Tijestom omotajte pripremljeni file. Isto učinite i s drugim lungićem i preostalim tijestom. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 210°C oko 40 minuta.
  7. Za umak, na mješavini maslaca i ulja kratko popecite lučice. Dodajte vodu, Vegetu, marsalu i zajedno kuhajte na laganoj vatri 10-tak minuta.
  8. Nakon toga dodajte Gussnel razmućen u malo vode, kapare i još kratko prokuhajte.

Posluživanje: Pečene lungiće u lisnatom tijestu malo ohladite, narežite na ploške i poslužite s umakom i salatom po vlastitoj želji.

Savjet: Lungiće pripremljene na ovaj način možete poslužiti i hladne. U tom slučaju uz odreske poslužite francusku salatu.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja