Švarcvald torta – klasika za blagdanski stol

Švarcvald torta prepoznatljiva je po kombinaciji tamnog biskvita, šlaga i višanja. Izborom švarcvaldice za središnji desert vašeg blagdanskog stola nećete pogriješiti, jer ovaj je njemački klasik među najpoznatijim svjetskim tortama. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Švarcvald torta – klasika za blagdanski stol

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 Dolcela Šlagfix
  • 300 g ocijeđenih višanja iz kompota
  • 2-3 žlice soka od višanja, za namakanje biskvita

Za dekoraciju:

Priprema

  1. Za biskvit, jaja, šećer, cimet šećer i prstohvat soli pomiješajte u zdjeli za miksanje.Miksajte mikserom na visokoj brzini dok sve ne postane jako svijetlo i pjenasto, a šećer se potpuno ne otopi.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, Gussnel, kakao i prašak za pecivo.Prosijte ovu mješavinu u smjesu od jaja i šećera, a zatim lagano sve izmiješajte mikserom da se poveže.Na kraju ručno umiješajte dvije žlice ulja.
  3. Dobivenu smjesu razdijelite između dva mala kalupa za torte, promjera 18 cm, koje ste obložili papirom za pečenje.Smjese pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C, 15 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.Pečene biskvite izvadite iz pećnice, pažljivo ih izvadite iz kalupa i ostavite na rešetki da se ohlade.
  4. Za kremu, u zdjeli pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje i šećer u prahu.Miješajte sve mikserom dok ne postane gusto.Umiješajte Šlagfix i nastavite miješati do željene gustoće.
  5. Dobivenu kremu podijelite na tri jednaka dijela.Ohlađene biskvite prerežite na pola kako biste dobili četiri okrugle biskvitne kore.
  6. Na pladanj za tortu stavite prvu koru, poškropite je s malo soka od višanja iz kompota ili nekim finim likerom, premažite trećinom kreme za nadjev, a zatim na kremu rasporedite trećinu ocijeđenih višanja.Preklopite sve sljedećom korom i ponovite dodavanje soka, premazivanje kremom i višnjama.Složite još jedan red biskvita, kreme i višanja pa tortu preklopite posljednjom biskvitnom korom.Ovako složenu tortu odložite u hladnjak na sat ili dva kako bi se krema dobro stisnula.
  7. Za dekoraciju, slatko vrhnje miješajte mikserom da se malo zgusne.Dodajte Šlagfix i nastavite miksati do željene gustoće.

Posluživanje: Ohlađenu tortu cijelu premažite tučenim slatkim vrhnjem, ukrasite je ribanom čokoladom i kandiranim višnjama te je poslužite.

Savjet: Dio kreme kojom oblažete tortu iskoristite za ukrašavanje.

BEZGLUTENSKA HRANA

Mala, a tako nezgodna bjelančevina