Praška šunka sa šparogama

Sasvim prikladno za proljetne dane, jelo s predznakom prekrasnog Praga, svojim izvrsnim sastojcima probudit će zanimanje i najokorjelijih pristalica isključivo domaćih specijaliteta.

  • 45 min
  • Srednje zahtjevno
Praška šunka sa šparogama

Sastojci

  • 200 g praške šunke
  • 1 žlica narezanog vlasca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 1 žličica Vegete
  • 50 ml bijelog vina
  • 100 g naribanog sira
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 400 g šparoga
  • 40 g maslaca
  • 1 žlica nasjeckanog peršina

Priprema

  1. Šparoge ostružite i odrežite im drvenasti dio, povežite ih u stručak i postavite okomito u dubok lonac s kipućom slanom vodom. Vode stavite do polovice njihove visine, tako da se kuhaju u vodi a vrhovi šparoge na pari. Šparoge pažljivo kuhajte 10 – 15 minuta, dok donji dio ne omekša. Izvadite ih iz vode, ocijedite i ohladite.
  2. Šunku narežite na deblje rezance te popecite na 30 g maslaca. Dodajte vrhnje, Vegetu i vino te kratko prokuhajte. Pred kraj umiješajte vlasac i peršin.
  3. U vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali ostatkom maslaca položite kuhane šparoge, po njima rasporedite pripremljenu šunku s umakom, pospite krušnim mrvicama i naribanim sirom.
  4. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta.

Posluživanje: Ovo jelo poslužite uz kuhanu tjesteninu.

Savjet: Umjesto praške šunke možete upotrijebiti prešanu šunku.

Sarma

Najukusnije umotan poklon na stolu