Salata od rakovice

Rakovicu koja se lovi jedino uz zapadnu obalu istarskog poluotoka, ne treba “mučiti” teškom obradom. Gurmani će je skuhati i asketski začiniti biblijskim začinima – maslinovim uljem, vinskim octom, češnjakom, peršinom…

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Salata od rakovice

Sastojci

Za posluživanje

Priprema

  1. Rakovice operite i stavite ih kuhati u vrelu vodu tako da najprije uronite hrbat. Kuhajte ih oko 30 minuta.
  2. Ohlađenima lagano odvojite od tijela kliješta i noge, rastucite ih batom i iz njih izvadite meso.
  3. Ljušturu rakovice dobro operite s vanjske i s unutarnje strane, pazeći da ih ne oštetite.
  4. Meso stavite u zdjelu, veće komade narežite, pa začinite sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom, dodajte sol, ulje i ocat po želji te dobro popaprite. Lagano izmiješajte, pokrijte i stavite u hladnjak.
  5. U pripremljene ljušture najprije stavite list zelene salate, a po njemu rashlađenu salatu.

Posluživanje: Rakovice posložite na pladanj i ukrasite rezancima zelene salate, kriškama limuna i maslinama.

Savjet: Kod kupovine rakovica vrlo je važno da kupite one žive.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus