Pečeni kunić u umaku

Meso kunića pravi je kulinarski specijalitet u mnogim zemljama svijeta. To su znali i “naši stari“ koji su nedjeljom i svetkovinama, znali istinski uživati u špikanom kuniću s umakom od začinskog bilja.

  • 150 min
  • Složeno
Pečeni kunić u umaku

Sastojci

Za rasol

  • 250 ml vinskog octa
  • 100 g mrkve
  • 50 g celera
  • 80 g korijena peršina
  • par zrna papra i borovice
  • 10 klinčića
  • 5 listova Vegeta Maestro lovora
  • sol
  • Vegeta

Priprema

  1. Priprema rasola: u vodu stavite ocat, mrkvu, celer i peršin narezane na kolutiće, papar, borovicu, klinčiće, lovor, sol, Vegetu, i kuhajte oko sat vremena.
  2. Tako pripremljeni rasol ohladite.
  3. Očišćenog kunića narežite na veće komade, složite u zdjelu i prelijte ohlađenim rasolom. Ostavite u rasolu oko 24 sata.
  4. Potom izvadite meso, nabodite ga slaninom narezanom na štapiće, stavite u pleh s malo masti, dobro pokrijte aluminjskom folijom i stavite u vruću pećnicu da se peče.
  5. Za vrijeme pečenja po potrebi dolijte malo vode, a pred kraj skinite foliju i pecite do kraja.
  6. Dok se meso peče, pripremite umak. Na preostaloj masti rastopite šećer, stalno miješajući, do svjetlosmeđe boje. Zatim dodajte povrće sa začinima iz rasola i limunovu koricu, pa dinstajte, povremeno dolijevajući rasol.
  7. Kada povrće omekša, sve propasirajte, umiješajte brašno koje ste razmutili u malo vode, dodajte još malo soka od pečenja i kratko prokuhajte.

Posluživanje: Meso pečenog kunića složite u pripremljeni umak. Kao prilog ovom jelu možete poslužiti njoke od krumpirova tijesta.

Savjet: Kunića režite na manje dijelove na zglobovima.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka