Varivo od buče

Staro je, gotovo zaboravljeno jelo sjeverne Hrvatske. Nažalost, buče je teško naći čak i na tržnici, a vrijednost su im prepoznale tek neke trgovine zdrave hrane. Uzgajate li ih sami, znajte u vrtu imate pravo bogatstvo!

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Varivo od buče

Sastojci

  • 2 žlice blagog jabučnog ili nekog drugog octa
  • 700 g buče – tikve
  • peršin
  • 10 g Oštrog brašna Podravka
  • 50 ml kiselog vrhnja
  • sol
  • Vegeta
  • kim
  • 200 g svježe rajčice ili 100 g Pelata Podravka
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 glavica luka
  • 40 g ulja

Priprema

  1. Oguljene buče grubo naribajte, pa ih prelijte octom.
  2. Na ugrijanom ulju svijetlo popecite nasjeckani luk, a zatim dodajte nasjeckani češnjak, buču i oguljenu i usitnjenu rajčicu ili narezane pelate.
  3. Umiješajte kim, malo Vegete i soli. Pokriveno lagano pirjajte.
  4. Kad se dio tekućine pokuha, a buče omekšaju, umiješajte vrhnje izmiješano s brašnom. Sve još kratko prokuhajte i pred kraj pospite nasjeckanim peršinom.

Posluživanje: Varivo poslužite uz domaći kukuruzni kruh.

Savjet: Ovako pripremljene buče možete poslužiti kao prilog uz kosane popečke, kuhanu govedinu ili, npr., uz pire krumpir preliven popečenim mrvicama.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus