Torta s limunom i mentom

Limun osvježava klasične kreme na bazi maslaca pa je zato torta s limunom i mentom idealna za toplije vrijeme i proljetne dane. Zahvaljujemo blogerici Andrei Cukrov na ustupljenom receptu.

  • 80 min
Torta s limunom i mentom

Sastojci

Za biskvit:

Za kremu od limuna:

  • 1 Dolcela Puding vanilija
  • 100 ml vode
  • 80 g šećera
  • 250 ml cijeđenog soka od limuna
  • 10 listova svježe mente
  • 1 žličica maslaca

Za kremu od mascarpone sira:

  • 300 g mascarpone sira
  • 2 – 3 žlice šećera u prahu
  • 2 – 3 žlice soka od limuna
  • 300 ml slatkog vrhnja

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a okrugli kalup za torte, promjera 20 cm, obložite papirom za pečenje.
  2. Za biskvIt, nad laganom vatrom otopite maslac i stavite ga sa strane da se malo ohladi.Jaja sa šećerom tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, volumen udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Za to vam je potrebno oko 7 – 10 minuta.
  3. Brašno, i sol pomiješajte, a zatim polovicu količine nježno prosijajte u mješavinu s jajima sve laganoIsto napravite i s drugom polovicom brašna.
  4. Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.Smjesu prelijte u pripremljeni kalup.Pecite oko 35 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
  5. Za kremu od limuna, u zdjelici izmiješajte puding od vanilije i vodu.U lončiću pomiješajte limunov sok, šećer i mentu. Kuhajte sve nad umjerenom vatrom dok ne zakuha.Smanjite vatru, izvadite listove mente i umiješajte u lončić mješavinu pudinga i vode.
  6. Kuhajte sve neprestano miješajući dok smjesa ne postane jako gusta.Maknite lončić s vatre, prebacite smjesu u zdjelu, umiješajte maslac pa prekrijte sve prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.Ohlađenu kremu dobro izmiješajte prije korištenja.
  7. Za kremu od mascarponea, mascarpone, šećer u prahu i limunov sok pomiješajte.Sve miješajte mikserom da postane kremasto. Dodajte slatko vrhnje i nastavite miješati da se sve poveže u čvrstu kremu.
  8. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, ohladite ga i prerežite na tri jednake kore.Jednu koru prebacite na tanjur za posluživanje i premažite kremom od limuna.
  9. Sloj kreme od limuna premažite kremom od mascarpone sira i vrhnja.Preklopite sve drugom korom pa ponovite postupak dvostrukog premazivanja.Na kraju preklopite sve trećom korom pa premažite cijelu tortu preostalom bijelom kremom.

Posluživanje: Tortu ukrasite kriškama limuna i poslužite je dobro rashlađenu. 

Savjet: Za pripremu biskvita je potrebno malo više pažnje. Naime, u njemu nema praška za pecivo pa je vrlo važno umiješati puno zraka u jaja i sačuvati ga kako bi se biskvit podigao. Kada brašno miješate u smjesu s jajima, učinite to lagano uz pomoć lopatice u obliku brojke 8.

Jer riža nije samo rižoto

Proširi svoj kulinarski horizont