Torta od oraha

Ova torta nije za kulinarske “lijenčine” jer njezina priprema zahtijeva puno ljubavi i truda koji će se višestruko vratiti. Cimet, muškatni oraščić i rum dat će joj posebnu aromu, a orasi u biskvitu i kremi zadovoljit će ljubitelje klasičnih okusa.

  • 80 min
  • Srednje zahtjevno
Torta od oraha

Sastojci

Za biskvit

Za kremu

Priprema

  1. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca istucite u čvrsti snijeg i umiješajte pola količine šećera.
  2. Žumanca pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum. U izrađena žumanca naizmjence umiješajte brašno i tučene bjelance te na kraju mljevene orahe.
  3. Smjesu ulijte u uljem namazan i pek-papirom prekriven oblik za tortu promjera 24 cm i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta. Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
  4. Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
  5. Ostatak mlijeka zakipite, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
  6. U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i sok te maslac koji ste prethodno pjenasto izradili.
  7. Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 žlice kreme. Površinu i rubove torte također premažite kremom i pospite mljevenim orasima.

Posluživanje: Tortu od oraha dobro ohladite i poslužite. Po želji možete je ukrasiti čokoladnom glazurom i orasima.

Savjet: Svaki biskvitni list torte možete premazati najprije tankim slojem džema od marelice, a zatim kremom.

Ajvar

Razmazi svoje nepce