Lazanje s povrćem

Lazanje s povrćem posebno će razveseliti one koji će mesnom užitku pretpostaviti fin okus povrća. Kako ljeto obiluje domaćim tikvicama i patlidžanima, sastojcima naših lazanja, jelo je tada i najbolje konzumirati.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Lazanje s povrćem

Sastojci

  • 600 g patlidžana
  • sol
  • 300 g tikvica
  • 300 g svježih rajčica
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 300 g mozzarelle
  • 2 žličice Vegete Natur
  • 300 g listova lazanja (svježe ili koje nije potrebno prethodno kuhati)

Za bešamel umak:

Priprema

  1. Patlidžane operite, narežite na uzdužne ploške srednje debljine, malo posolite i ostavite stajati oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru.
  2. Tikvice i rajčice također narežite na ploške. U tavi na malo ulja popecite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.
  3. Za bešamel na maslacu kratko popecite brašno i postupno dolijevajte mlijeko uz stalno miješanje. Posolite, popaprite, dodajte malo naribanog muškatnog oraščića i kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Na kraju umiješajte parmezan.
  4. Na dno vatrostalne posude (22×32 cm) stavite malo bešamela. Po bešamelu rNa dno vatrostalne posude (22×32 cm) stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite dio listova lazanja te dio pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite Vegetom Natur. Po njima rasporedite mozzarellu narezanu na ploške, a zatim prelijte s malo bešamela.
  5. Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite popečene patlidžane i tikvice te narezane rajčice. Pospite Vegetom Natur i stavite ploške mozzarelle. I ovaj sloj prelijte s malo bešamela.
  6. Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mozzarellu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta.

Posluživanje: Lazanje malo ohladite, narežite i poslužite uz sezonsku salatu.

Savjet: Za pripremu bešamela koristite se hladnim mlijekom, a miješajte pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica.Ovo možete i zamrznutiZamrzavanje: Lazanje pecite na temperaturi od 150°C oko 20 minuta. Zatim ih ohladite te u tepsiji ostavite u zamrzivaču 2 sata. Tepsiju potom nakratko umočite u vruću vodu, izvadite lazanje, zapakirajte ih u vrećicu i spremite u zamrzivač. Odmrzavanje: Lazanje izvadite iz vrećice te ih u tepsiji ostavite na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Pokrijte ih aluminijskom folijom i pecite na 220°C oko 15 minuta.Trajnost: 30 dana.

Začini inspiracije

Monozačini