Osvježavajuća juha od krastavaca

Juha od krastavaca prava je ljetna konkurencija poznatoj salati. U sebi krije niz osvježavajućih sastojaka, a kao najmoćniji izdvajamo mentu. Upotrijebite li mlade krastavce koje nije potrebno guliti, povećat ćete juhi hranjivu vrijednost.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Osvježavajuća juha od krastavaca

Sastojci

  • 450-500 ml vruće vode
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 80 g luka
  • 400 g svježih krastavaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica narezane svježe metvice
  • 2 žlice narezanog kopra
  • 1 žlica Vegete
  • 150-200 g krumpira

Priprema

  1. Oprane krastavce ogulite, uzdužno prerežite, očistite od sjemenki i narežite na veće komade.
  2. Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte nasjeckani češnjak i oguljeni krumpir narezan na kockice.
  3. Kratko popecite, a zatim zalijte vodom. Dodajte Vegetu i mentu pa kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta.
  4. Nakon toga umiješajte krastavce, nastavite kuhati još 10 minuta, malo ohladite i sve zajedno usitnite u električnoj sjeckalici.
  5. Dobivenu juhu stavite u odgovarajuću zdjelu, umiješajte kopar, kiselo vrhnje, dobro promiješajte i stavite hladiti u hladnjak oko sat vremena.

Posluživanje: Juhu ukrasite kockicama ili ploškama krastavaca i koprom te poslužite hladnu.

Savjet: Mlade krastavce nije potrebno guliti. Neoguljeni krastavci povećavaju hranjivu vrijednost i aromatičnost jela.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka