Vegeta

Muškatni oraščić cijeli

Vegeta maestro muskatni orascic cijeli 3d

Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)

Ovaj tradicionalni njemački božićni kolač potječe iz 12. stoljeća i simbolizira Isusa zamotanog u platno. Priprema se od bogatog dizanog tijesta s marcipanom i suhim voćem. U ovoj inačici marcipan je zamijenjen bademima.

  • 90 min
  • Srednje zahtjevno
Dresden stollen (Kruh s kandiranim voćem)

Sastojci

Za premazivanje

  • 1 žličica maslaca

Za posipavanje

  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema

  1. Razmrvljeni svježi kvasac stavite u zdjelicu, pomiješajte s 50 ml mlakog mlijeka, malo šećera i ostavite stajati nekoliko minuta na toplom mjestu.
  2. Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, limunovom koricom, muškatnim oraščićem i bademima. Dodajte dignuti kvasac, pola količine rastopljenog maslaca, preostalo toplo mlijeko i miješalicom umjesite tijesto. Postepeno dodajte preostali rastopljeni maslac, kandirano voće i grožđice koje ste prethodno močili u rumu.
  3. Tijesto pokrijte, stavite na toplo mjesto da se diže oko 40 minuta. Nakon toga tijesto premijesite, a zatim rukama ili valjkom tijesto stanjite na debljinu od 3-4 cm. Preklopite ga dva puta (zarolajte), oblikujte kruh i pripazite da rub tijesta okrenete prema dolje.
  4. Tijesto stavite na pobrašnjeni lim i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko sat vremena. Vruć kolač premažite maslacem i pospite šećerom u prahu.

Posluživanje: Kruh s kandiranim voćem narežite na ploške i poslužite uz topli napitak.

Savjet: Ovu količinu tijesta možete peći u dva manja kalupa.

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost 356 kcal / 1.488 kJ
Masti 15,00 g
Ugljikohidrati 48,00 g
Vlakna 2,00 g
Bjelančevine 5,00 g
Sol 0,36 g
Vitamin A 611,00 μg
Vitamin D 14,00 μg
Vitamin E 2,00 mg
Niacin 3,00 mg
Kalij 293,00 mg
Kalcij 52,00 mg
Fosfor 110,00 mg
prikaži sve
Na 100 g proizvoda Izvor: Podravka d.d.
Mesoljupci

Nema tice do prasice!