Češki kolač

Kuhinja simpatičnih Čeha u svijet je otišla s receptima za knedličke, haluške i rohikyje, a Coolinarika vam preporučuje da ovim receptom otkrijete i slatku stranu češke kuhinje. Kolač od biskvita s finom kremom – A je to!

  • 90 min
  • Složeno
Češki kolač

Sastojci

Za kremu

Za pjenu

  • 5 bjelanjaka
  • sok od pola limuna
  • 250 g šećera

Priprema

  1. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao.
  2. Stavite smjesu u namašćenu tepsiju (vel. oko 40×25 cm) i pecite 40-50 minuta na temperaturi od 200°C.
  3. Pečeni biskvit ohladite i premažite pripremljenom kremom, a preko toga ravnomjerno rasporedite toplu pjenu od bjelanjaka.
  4. Priprema kreme: izmiješajte šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka, te zakuhajte u 500 ml vrućeg mlijeka. Smjesu kuhajte oko 10 minuta dok se ne ugusti, pa pustite da se ohladi.
  5. Pjenasto izrađeni maslac i šećer u prahu umiješajte u ohlađenu kremu.
  6. Priprema pjene: bjelanjke isucite, dodajte šećer, tucite na pari još oko 10 minuta, a zatim dodajte sok od limuna.

Posluživanje: Kolač ohladite i narežite na kocke.

Savjet: Za bržu pripremu možete koristiti Kremu za torte Dolcela, a umjesto tučenih bjelanjaka, Šlag pjenu Dolcela.

BILJE ZA OBILJE

Više okusa bez pokusa