Hlebinska i pretepena juha

Kako bi bile što krepkije, podravske juhe obogaćuju se masnoćama (mladinska ili svinjska mast, suho meso, kobasica), brašnom razmućenim u mlijeku i vrhnjem, žufom – tekućinom koja preostaje nakon kuhanja bučinog ulja, kašama, gljivama, krvlju, jajima, raznovrsnim povrćem, octom, začinima. Nekoć se juha prelijevala preko kruha osušenog u pećnici, popečenog na ploči štednjaka ili preko natrganih mlinci i tako povećavala njihovu izdašnost.

  • Srednje zahtjevno
Hlebinska i pretepena juha

Sastojci

Za Hlebinsku juhu

Tijesto za kapance

Za Pretepenu juhu

Priprema

  1. Hlebinska juha
  2. Na zagrijano ulje stavite kukuruzno brašno, a zatim češnjak te kratko popecite.
  3. Maknite s vatre, dodajte crvenu papriku, promiješajte, zalijte vodom (oko 1,8 l) i kuhajte 10-ak minuta.
  4. Kapance pripremite od brašna, jaja, soli i vode – umiješajte u gusto polutekuće tijesto.
  5. Preko limenog cjedila protiskujte tijesto u pripremljenu juhu.
  6. Dodajte ocat, Vegetu i sol po potrebi.
  7. Potkraj kuhanja pjenjačom umiješajte kiselo vrhnje i pospite peršinom.

Pretepena juha

  1. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice veličine 1 cm.
  2. Na vrućoj masnoći kratko pržite suho meso (koje ste narezali na kockice), dodajte slatku mljevenu papriku, sjeckani češnjak i podlijte s 2 l vode.
  3. Dodajte goveđi temeljac, feferon, cijelu glavicu luka, Vegetu, krumpir i kuhajte oko 20 minuta ili dok krumpir nije kuhan.
  4. Pred kraj kuhanja, napravite pretep – u zdjelici pomiješate kiselo vrhnje, brašno i malo vode.
  5. Dobivenu smjesu ulijte u juhu i sve zajedno kuhajte još 10-ak minuta.
  6. Po potrebi začinite solju, paprom te pospite sjeckanim peršinom.
PASTA

Zbogom sjeckanju i neugodnim mirisima